Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Studenti liberecké stavební průmyslovky soutěží o obnovu dvora u zákupského zámku

Mgr. Langer Jiří

  • 01. 03. 2012 12:55

Sdílet článek

 

Seminář „Život s památkami“ pořádal Liberecký kraj na podzim loňského roku z iniciativy náměstkyně hejtmana LK pro kulturu a památkovou péči Lidie Vajnerové (SOS) již potřetí. Účelem tohoto semináře je seznámit širší veřejnost s problematikou památkové péče, jejím smyslem a opodstatněním v dnešním světě.

V rámci třetího ročníku se s pracovníky památkové péče setkali studenti Střední průmyslové školy stavební Liberec, jejichž profilujícím oborem je stavební obnova. 

„Praktickou částí semináře byla prohlídka zámku Zákupy a exkurze do přilehlého hospodářského dvora, který je bohužel již řadu let nevyužívaný a ve velmi špatném stavebně-technickém stavu,“ řekla náměstkyně hejtmana.

Právě v souvislosti s tímto objektem a v návaznosti na pořádaný seminář vyhlásila statutární náměstkyně hejtmana pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu studentskou soutěž na téma „Koncept obnovy a možného budoucího využití hospodářského dvora v Zákupech“.

Až do 30. června 2012 mohou studenti zasílat své návrhy v podobě technické studie a projektu možného využití hospodářského dvora na adresu Krajského úřadu Libereckého kraje.

„Hodnocena bude především originalita řešení s ohledem na jeho soulad se zásadami památkové péče,“ uvedla Lidie Vajnerová s tím, že autoři nejlépe zpracovaných projektů budou odměněni finančními částkami ve výši 5, 3 a 2 tisíce  Kč.

Do soutěže se zatím podle ní zapojilo pět studentů ze třetího a čtvrtého ročníku Střední průmyslové školy stavební Liberec, kteří zpracovávané projekty konzultují se svými vyučujícími odborných předmětů.

„Vyhlášená soutěž je pro studenty možností, jak teoretické znalosti získané během studia uplatnit v praxi a vyzkoušet si problematiku stavební obnovy na reálném objektu, který v současné době bohužel chátrá a dobrý projekt využití ke své záchraně skutečně potřebuje. Vzhledem k časové náročnosti zpracovávaných studií je však menší překážkou velká vytíženost studentů čtvrtých ročníků, kteří se musí připravit na blížící se maturitní zkoušku,“ shrnula probíhající soutěž profesorka  Michaela Jermanová ze Střední školy stavební Liberec.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky