Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Švýcarský DJ a producent Manuel Fischer vystoupí na hudebním festivalu Shotgun

Mgr. Vondřich Petr

  • 07. 09. 2015 16:53

Sdílet článek

Manuel Fischer (24) patří k největším současným objevům světové elektronické hudební scény. V České republice vystoupí vůbec poprvé a to v rámci oslav 25. výročí spolupráce mezi Libereckým krajem a švýcarským kantonem Sankt Gallen. Při této příležitosti nám poskytl exkluzivní rozhovor.

Jaké to bylo vyrůstat v rodině, kde matka je operní pěvkyně a otec skladatel filmové hudby?
Bylo to super – hudba byla všude kolem mě. Táta mě naučil spoustu fíglů při skládání hudby. Svůj první synťák Juno 60 jsem dostal od dobrého kamaráda mých rodičů – ještě dneska si pamatuju, jakou jsem měl radost, když jsem ho dostal. Hodně věcí z taneční hudby nemůžou vystát, ale mamce se třeba moc líbí detroit house od lidí jako Moodymann.

Když se řekne Švýcarsko, většině lidí se okamžitě vybaví Alpy, lyžování, vlaky, kravské zvonce, sýry, hodinky, banky, ale asi jen málokoho napadne, že byste také mohli být špička v elektronické hudbě. Jak je to možné?
Myslím, že je to tím, že máme hodně úzké vazby s městy jako Berlín, Londýn nebo Paříž – hodně lidí od nás tam pravidelně cestuje, a zná tak dobře tamní klubovou scénu. A funguje to i naopak, docela dost lidí jezdí odtamtud k nám. Ve Švýcarsku je to teď v tomto ohledu opravdu skvělé – víkend co víkend se tady děje spousta zajímavých akcí. Co je taky skvělé, že lidé ze scény se navzájem podporují, a je jedno jestli jde o někoho, kdo teprve začíná nebo kdo je na scéně víc než deset let. Je tady i spousta skvělých klubů jako třeba Zukunft, Hinterhof nebo Kiste.

Svoje desky vydáváš pod svým vlastním jménem hned na dvou labelech (WHITETief), potom jsou tu projekty Manuelle Musik a Miteinander Musik… Jaký je rozdíl mezi tvou vlastní tvorbou a prací pro ostatní tituly?  
Pod svým vlastním jménem se snažím vydávat spíš nadčasovou hudbu, věci, které nejsou asi úplně pro každého, ale o to víc udělají radost mně a mým přátelům. Pro Manuelle Musik vytvářím naopak hudbu, která se hodí víc do klubů a osloví mnohem víc lidí. Ale popravdě řečeno, nějak zvlášť to neřeším – neříkám si: tak a teď budu skládat jako Manuel Fischer a teď jako Manuelle Musik. Prostě něco složím a až potom se rozhodnu, pod jakým názvem to vydám. A stejně to mám i s hraním – baví mě jak velké festivaly, tak i malé kluby.

A co Miteinander Musik?
To je úplně něco jiného. Jsme parta dobrých přátel, skoro něco jako rodina. Organizujeme akce, vydáváme desky, chodíme společně pařit nebo si prostě jen tak něco uvaříme k jídlu. Co se týká hudby, tak na tu máme každý trochu jiný názor, což je super. Takže i když se každému líbí trochu něco jiného, vzájemně nás to obohacuje.

Nedávno jste společně hráli na legendární Street Parade v Curychu. Jaké to bylo?
Skvělý, naše párty skončila v neděli večer, po 48 hodinách hraní v jednom kuse a to jen proto, že na nás přišla policie, která ale na nás byla jinak moc milá. V hlavním průvodu, kam letos přišlo víc než milion lidí, to bylo horší, bylo tam hodně opilých a v tom velkém vedru to ne všichni zvládali, takže tam bylo víc záchranářů než policajtů.

Je až neuvěřitelné, kolik toho stíháš! A to se ještě také věnuješ ilustraci…
Když jsem žil v Berlíně, nakreslil jsem pár věcí pro grafické studio Peachbeach. Pracovali jsme třeba pro klienty jako Red Bull, Mercedes nebo Unicef. Byla to skvělá zkušenost. Občas je to metoda pokus, omyl, ale baví mě to a chtěl bych se tomu v budoucnosti víc věnovat. To je taky důvod, proč právě začínám studovat design na umělecké univerzitě. Moc si to užívám!

Je Berlín ještě stále to místo, kde se něco zajímavého děje, nebo už je to jen nudné místo pro turisty?
Těžko říct. Sice tam pořád potkáš spoustu zajímavých lidí, díky kterým se tvoje tvorba může posunout dál a kluby jako Panorama Bar nebo nedávno zavřený Stattbad mají, resp. měli svou neopakovatelnou atmosféru, ale mě už to nic moc nedává. Curych je teď pro mě mnohem zajímavější místo k žití.

V České republice budeš hrát poprvé – na co se můžeme těšit?
To se ještě uvidí! Ale asi to bude nějaký mix klasického techna a housu z Chicaga. Možná i nějaké disko? Diváci rozhodnou!

Manuel Fischer odehraje svůj set na hudebním festivalu Shotgun, který se bude konat v areálu Kristýna v Hrádku nad Nisou v pátek 11. září od 23.30 do 02.00 hodin. Partnery akce jsou společnosti DGS Druckguss Systeme, Clarion Grandhotel Zlatý Lev a Switzerland Tourism.

Shotgun

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky