Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Synagoga v Turnově hostí koncert izraelské zpěvačky Victorie Hanny

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 04. 07. 2019 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

Světově známou izraelskou zpěvačku Victorii Hannu přivítá Turnov. V tamní synagoze vystoupí v úterý 16. července v 18 hodin. Do Turnova zavítá na osobní pozvání, oslovila ji totiž možnost zpívat právě v historické synagoze. O den později zazpívá také v synagoze v Jičíně. Nad turnovským  koncertem převzala záštitu Květa Vinklátová, členka rady Libereckého kraje.

„Židovská kultura je velmi bohatá ve všech oblastech. Jsem ráda, že se dostává také mimo velká centra a doufám, že příležitostí setkávat se s ní bude přibývat,“ říká Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Zpěvačka se narodila jako dcera rabína, vyrůstala v přísné náboženské rodině a měla vadu řeči. Právě zpěv jí pomohl zadrhávání překonat. Dnes patří mezi nejzajímavější kulturní osobnosti Izraele.

Přednáší tradiční posvátné texty Bible a židovské mystiky kabaly moderním způsobem – rapuje, experimentuje s hlasem, používá beaty a elektroniku. Své debutové album vydala v roce 2017. Kromě koncertů pořádá i hlasové semináře. Často pracuje s hebrejskými souhláskami, které jsou podle tradice posvátné – Victoria Hanna o nich mluví jako o „živých bytostech“.

Přestože zůstala hluboce spirituální ženou, nebojí se překračovat hranice – zpěv žen na veřejnosti je totiž v tradičním ortodoxním judaismu zakázaný a texty, které zpívá, ženy nemohly ještě před sto padesáti lety studovat. Vystupuje s nepokrytou hlavou.

Koncert nese název, který sama vymyslela: Setkání minulosti a přítomnosti skrze hlas. Na vystoupení ji bude doprovázet vynikající izraelský hudebník, multiinstrumentalista Gershon Waiserfirer.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky