Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Taneční terapie mají u seniorů v Jabloneckých Pasekách úspěch, natáčet přijede i televize

Mgr. Langer Jiří

  • 06. 02. 2015 12:47

Sdílet článek

Domov důchodců Jablonecké Paseky, příspěvková organizace LK, který prošel v průběhu posledních let několika rekonstrukcemi a v současné době poskytuje sociální služby pobytovou formou 59 klientům v Domově pro seniory a 36 klientům v Domově se zvláštním režimem, přišel s novou atrakcí pro své seniory. Nejoblíbenější  činností  klientů je taneční terapie.

 Že jde o mimořádný, netradiční a atraktivní způsob péče o klienty, potvrzuje i skutečnost, že v pondělí 9. února se uskuteční v DD v Jabloneckých Pasekách závěrečná hodina tanečních terapií, kterou bude natáčet i Česká televize a záběry budou použity do pořadu Klíč.

Součástí činností, které ukládá Zákon o sociálních službách, je mimo jiné také aktivizace klientů.

„Nejvíce oblíbené jsou v poslední době taneční terapie, ale využíváme i klasické aktivity jako jsou různá procvičování jemné motoriky, cvičení na židlích,  sledování filmů či prohlížení společných fotografií. Pořádáme pro klienty besedy a přednášky na různá témata. V létě se scházíme  posedět venku a  grilujeme, posloucháme hudbu či organizujeme zahradní slavnost. Klienti také dobře hodnotí paměťová cvičení nebo činnost  dámského  klub,“ vypočítává Šárka Petříčková, sociální pracovnice domova.

Taneční činnosti jsou podle ní určené klientům s pohybovým omezením, kteří se pohybují za pomoci francouzských holí, různých druhů chodítek či na vozíku a především klientům s různými typy demence, převážně s Alzheimerovou chorobou.

„Rozhodně nehovoříme o klasických tanečních posezeních při hudbě s výhradně společenským zaměřením,“ zdůraznila.

 Vše probíhá pod vedením zkušeného lektora, který je zvyklý pracovat se zmíněnou skupinou, dovede všechny přítomné vhodným způsobem motivovat k výkonům přímo nevídaným. Výsledky této terapie se dostavují prakticky ihned. Již v průběhu lekce taneční terapie je vidět na reakcích klientů, že je taková činnost těší a mají z ní radost.  Dlouhodobým efektem je zlepšení hybnosti, uvolnění, navázání nových kontaktů a celková spokojenost.

 Aby byla taneční terapie opravdu smysluplná, je třeba ji provádět opakovaně, pravidelně, nejlépe alespoň v průběhu tří měsíců.

„Bohužel, takové akce stojí peníze, se kterými rozpočet našeho zařízení nepočítá a ani nemůže, a tak peníze musíme získat jinde. Především se jedná o prostředky poskytnuté drobnými dárci. Nemalý příspěvek nám opakovaně poskytlo i Statutární město Jablonec nad Nisou. Jsme za to velmi rádi, díky tomu se ucelené bloky tanečních  terapií  mohly konat v posledních dvou letech opakovaně, vždy v průběhu jarních a podzimních měsíců,“ poděkovala Šárka Petříčková s tím, že .na jedné hodině hostoval i pár z jablonecké taneční školy TOPDANCE.

 Stejně důležité je i personální zabezpečení každé lekce. Je nutné klienty připravit, dopravit ve stejném čase na stejné místo a po celé trvání taneční hodiny být k dispozici jako asistenti. Ne vždy je to možné jen s personálem, který je aktuálně přítomný ve službě.

„Významný a nezastupitelný podíl mají na zdaru každé hodiny naši dobrovolníci. Jsou nejen asistenty při transportu klientů, ale hlavně partnery při tanci, když je klient upoután na invalidní vozík, či používá chodítko. Prostě jsou to naši skvělí tanečníci,“ chválí. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky