Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

TISKOVÁ ZPRÁVA PO 15. ZASEDÁNÍ RADY LK

Šírová Květa

  • 19. 08. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:8576|autor:Šírová Květa|email:kveta.sirova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 324|mobil:|aktualizace:]

Přehled škod v Libereckém kraji po vichřici 23. 7. 2009

Odpoledne 23. července postihla území LK další živelná pohroma v podobě ničivé vichřice, která si kromě škod na lesních porostech, mnoha pádům stromů, které zneprůjezdňovaly komunikace a železniční tratě a poškozovaly majetek (domy, automobily, rozvody el. proudu apod.) vyžádala také dva lidské životy. V Hrádku nad Nisou větve padajícího stromu zasáhly starší ženu, která zraněním na místě podlehla a patnáctiletý chlapec zemřel v nemocnici potom, co na něj v Malém Boru u Stvolínek v okrese Česká Lípa spadl strom. V souvislosti s bouří bylo v období od počátku události do 24. 7. 08:00 hodin uskutečněno na odstraňování následků cca 475 výjezdů HZS LK a dalších dobrovolných jednotek požární ochrany zařazených do poplachového plánu kraje. Na jednotlivých územích okresů kraje bylo uskutečněno - 73 výjezdů v okrese Semily, 55 výjezdů v okrese Česká Lípa, 107 výjezdů v okrese Jablonec nad Nisou a 238 výjezdů v okrese Liberec. Krajské operační středisko HZS LK bylo pro zvládnutí situace posíleno o 6 operačních důstojníků. Hasiči převážně odstraňovali zlámané a vyvrácené stromy z komunikací, železničních tratí, střech domů a vozidel. Upevňovali a odstraňovali uvolněnou střešní krytinu, přetrhané telefonní vedení a vedení el. energie. Byly likvidovány i požáry, které vznikly pádem stromů nebo jejich částí na vedení el. energie a požáry trafostanic.

Vážná situace nastala především v dodávkách elektrické energie, kdy došlo k dlouhodobým výpadkům el. energie na území téměř celého kraje. Na území všech okresů kraje vyhlásil ČEZ kalamitní stav. Došlo k více než 40 vážným poruchám na rozvodech vysokého napětí a stovkám poruch na nízkém napětí. V průběhu pátku 25. 7. bylo odstraněno cca 50% poruch, ale ještě v neděli večer 26. 7. přetrvával kalamitní stav v okrese Semily, kde zůstávalo v poruše na 100 případů přerušení vedení nebo nefunkčních transformátorových stanic.

Rada kraje po projednání bere na vědomí souhrnnou informaci o škodách na území Libereckého kraje po vichřici 23. 7. 2009. Kdy odhad celkových škod dosáhl výše 64.201.967,- Kč z čehož částka 61.026.967,- Kč představuje vyčíslení škod v obcích LK a částka 3.175.000,- škody způsobené příspěvkovým organizacím LK a předloží písemnou informaci o stavu na území Libereckého kraje po vichřici 23. 7. 2009 Zastupitelstvu Libereckého kraje

 

Jmenování vedoucího odboru školství, mládeže, tělovýchovy a sportu

Na návrh ředitele KÚ LK Rada LK jmenovala Ing. Jiřinu Princovou na uvolněné místo vedoucího odboru školství, mládeže, tělovýchovy a sportu KÚ Libereckého kraje. Rozhodla tak na základě výběrového řízení, které bylo podle zákona č. 312/2002 Sb., o úřednících územních samosprávných celků, vypsáno dne 3. července 2009. Do výběrového řízení se přihlásilo jedenáct uchazečů, všichni splňovali z hlediska kvalifikačních požadavků podmínky vypsaného výběrového řízení. Výběrová komise jmenovaná ředitelem krajského úřadu provedla s vybranými pěti uchazeči osobní pohovor. Po provedeném pohovoru a z hlediska zjištěných předpokladů pro toto pracovní místo výběrová komise navrhla na místo vedoucí odboru Ing. Jiřinu Princovou, která bude funkci vykonávat od  24. 8. 2009.

 

Rozhodnutí o výsledku výběrového řízení na ředitele KSS LK

Rada kraje jmenovala na základě doporučení konkurzní komise do funkce ředitele příspěvkové organizace Krajské správy silnic Libereckého kraje Ing. Tomáše Jakubala s účinností od 15. 9. 2009.  Ing. Tomáš Jakubal byl vybrán konkurzní komisí na základě předložených materiálů a řízeného rozhovoru při konkurzu dne 7.8.2009.

K odvolání původního ředitele KSS LK  Ing. Petra Erbana:

Jedním z důvodů odvolání bylo pochybení u jednoho z projektů Krajské správy silnic Libereckého kraje. V současné době u něj probíhá kontrolní šetření zaměřené na čerpání dotace z Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod. Závěry učiní Úřad Regionálních rad, který se tímto zabývá do konce září. U dalších projektů Krajské správy zatím nebyly chyby podobného typu identifikovány.

 

 

Zplnomocnění ředitele Zdravotnické záchranné služby LK, p.o. a vypsání výběrového řízení

Rada kraje na svém 14. zasedání jmenovala na dobu určitou nového ředitele Zdravotnické záchranné služby LK, p.o. MUDr. Michala Havlíčka. Na základě jmenování do pozice ředitele příspěvkové organizace souhlasila Rada kraje na svém 15. zasedání s udělením plné moci novému řediteli. Plná moc ho bude opravňovat, aby jménem Libereckého kraje jednal v obchodních, občanskoprávních, pracovněprávních, správních a trestních věcech, včetně práva jednat před soudy všech stupňů a udělit procesní plnou moc k zastupování před soudy všech stupňů, současně bude opravňovat přijímat písemnosti týkající se výše uvedených věcí.

Dosavadní ředitel ale nebude oprávněn podepisovat jménem Libereckého kraje žádné listiny, které by zakládaly změny vlastnických práv a nebude oprávněn dále zmocnit jinou osobu.

Rada kraje zároveň odsouhlasila vyhlášení výběrového řízení na ředitele této příspěvkové organizace s předpokládaným termínem nástupu do funkce k 1. 1. 2010.

 
 

Výsledek výběrového řízení na místo ředitele Domova důchodců Jablonecké Paseky, příspěvková organizace

Na základě doporučení výběrové komise, která zasedala dne 11. 8. 2009 a vybírala ze šesti kandidátů, Rada kraje na svém posledním zasedání jmenovala do funkce ředitele příspěvkové organizace Domova důchodců Jablonecké Paseky PhDr. Jaroslavu Fojtíkovou s účinností od 1. září 2009.

 


Opatření  ke zmírnění ekonomické krize

Rada kraje průběžně sleduje vývoj hospodářské situace v kraji i vývoj nezaměstnanosti a  hledá cesty, jak nepříznivý vývoj zmírnit. Přijímá opatření krátkodobého i dlouhodobého charakteru, sleduje jejich úspěšnost a je připravena rychle reagovat na aktuální vývoj situace. Úzce přitom spolupracuje se zástupci Podnikatelské rady Libereckého kraje a hospodářské komory. Naplňuje tím současně smlouvu o spolupráci mezi Libereckým krajem a Podnikatelskou radou Libereckého kraje z května tohoto roku.

 

Mezi prioritně řešené oblasti v současnosti patří následující:

situace ve sklářském a bižuterním průmyslu - zde byla ustavena Operativní skupina  pro řešení situace na trhu práce Novoborska a podařilo se aktivovat veškeré možnosti středních škol v tomto regionu sídlících k pomoci řešení zde vzniklé výrazně nepříznivé situace na trhu práce. Počínaje aktualizací nabídky kurzů dalšího vzdělávání přes zapojení se do poradenských činností až po zintenzivnění spolupráce se sociálními partnery včetně seznamování se s aktuálními informacemi o stavu a vývoji trhu práce. Řada škol se aktivně zapojila do výběrových řízení na zajišťování rekvalifikací a do projektů určených na podporu podniků čelících ekonomické recesi. Zástupce samosprávy kraje se účastní jednání Pracovní skupiny pro sklářství a bižuterii, která je složená ze zástupců zainteresovaných podnikatelských subjektů, škol a dalších institucí. V současnosti je zpracováván ve spolupráci s Krajskou hospodářskou komorou koncepční materiál Strategie a potenciál sklářského a bižuterního průmyslu v Libereckém kraji a jsou projednávány možnosti systému podpor prostředí sklářského a bižuterního průmyslu. V jednání je celá řada návrhů, s konkrétními výstupy bude veřejnost v nejbližší době seznámena

rozšíření regionálních investic - resort dopravy vyčlenil ze svého rozpočtu 1,4 mil. Kč na opravu příjezdové komunikace do průmyslové zóny ve Stráži pod Ralskem. Komunikace je zčásti ve vlastnictví Města Stráž pod Ralskem, zčásti ve vlastnictví kraje. Komunikace je využívána cca 1000 zaměstnanců, kteří pracují v průmyslové zóně a současně slouží jako spojnice mezi městem Stráž pod Ralskem a obcí Noviny pod Ralskem
systémové opatření k podpoře prostředí příznivého pro inovační podnikání - resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a rozvoje venkova zpracoval ve spolupráci Technickou univerzitou v Liberci, Výzkumným ústavem textilních strojů, a.s., Krajskou hospodářskou komorou Liberec, Agenturou regionálního rozvoje, agenturou Czechinvest, firmou Regioinfo a odbornou veřejností Regionální inovační strategii Libereckého kraje a současně i Akční plán této koncepce. Koncepce bude předložena na jednání rady kraje a zastupitelstva kraje v září

 

Rada kraje byla na svém posledním jednání také seznámena se zjednodušením proplácení žádostí  o  platbu  v  rámci  Regionálního  operačního   programu   NUTS   II   Severovýchod.

Od 3. srpna tohoto roku vešel v platnost nový metodický pokyn, který příjemcům dotace umožňuje využít zrychlené možnosti vyplácení finančních prostředků ze strany Úřadu Regionální rady.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky