Tisková zpráva po zasedání Rady LK 16.11.2009

• 18. 11. 2009 13:20

Kraj uspořádá Týden bezpečnosti společně s polským vojvodstvím

Resort dopravy Libereckého kraje v rámci spolupráce se zahraničním partnerem v oblasti bezpečnosti silničního provozu (dále jen „BESIP“) konkrétně s organizací Wojewódzki Ośrodek Ruchu Drogowego - Vojvodské středisko silniční dopravy (dále jen „WORD“), ul. Rataja 9, 58-560 Jelenia Góra, plánuje v roce 2010 uskutečnit projekt pod názvem „Týden bezpečnosti I-2010“. Na společný projekt je plánováno využití finančních prostředků z programu Fondu mikroprojektů Operační program přeshraniční spolupráce ČR - PL 2007-2013 „Cíl 3“ (dále jen „FMP OPPS ČR - PL 2007-2013”).

Celková předpokládaná míra spolufinancování projektů v oblasti bezpečnosti silničního provozu ze strany Libereckého kraje (dále jen „LK“) je cca 60.000 Kč.

Projektový záměr „Týden bezpečnosti I-2010“

Partnerem projektu za polskou stranu je WORD. Partneři souhlasí, že LK převezme za   projekt „Týden bezpečnosti“ roli nositele projektu v rámci FMP OPPS ČR - PL 2007-2013.

„Výsledkem projektu bude uspořádání akce „Týden bezpečnosti I-2010“. Tento týden by měl být zaměřen na podporu dopravní výchovy dětí v Libereckém kraji a na zviditelnění dětských dopravních hřišť (DDH) jakožto center dopravní výchovy. Na jednotlivých DDH v Libereckém kraji budou pořádány prezentace a výchovné programy pro děti s tématikou bezpečného pohybu v dopravním prostředí (chodci, cyklisté, začínající motocyklisté, dětské zádržné systémy - autosedačky, poskytování první pomoci),“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Martin Sepp.

Ke spolupráci budou vyzvání tradiční partneři aktivit bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích:

Policie ČR

Městské policie jednotlivých měst

Záchranný tým českého červeného kříže

Ministerstvo dopravy - BESIP - regionální manažerství

a další partneři z veřejného i soukromého sektoru

Celý týden bude zakončen akcí pro veřejnost (rodiče s dětmi na dětském dopravním hřišti v Liberci), kam budou pozvání všichni partneři agendy BESIP Libereckého kraje a zakončen seminářem o dopravní výchově. Dopravní výchova v Libereckém kraji a podpůrné projekty budou představeny polským partnerům.

Stanoveným cílem je podpora dopravní výchovy a zapojení škol, dále pak upozornění široké veřejnosti na možnosti využití dopravních hřišť k volnočasovým aktivitám a výměna zkušeností s polskými subjekty působícími v dopravní výchově.

Projekt bude realizován v období od března 2010 do května 2010.

Rada kraje souhlasí se záměrem koupit pozemky Letiště Liberec

Rada LK po projednání souhlasila se záměrem koupě: 108 pozemků v k.ú. Růžodol I, 1 pozemku v k.ú. Františkov u Liberce, a 1 pozemku v k.ú. Ostašov u Liberce, o celkové výměře cca 690.880 m2, od Statutárního města Liberec.

Rada Statutárního města Liberec dne 20.10.2009 schválila usnesením č. 637/09 záměr prodeje pozemků v areálu letiště Liberec (k.ú. Růžodol I, Ostašov u Liberce a Františkov u Liberce). Záměr byl zveřejněn na úřední desce města dne 21.10. 2009.

„Vzhledem k tomu, že v uvedeném areálu se nachází stanoviště Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje, p.o., která v současnosti žádá o odkoupení pozemků od SML v tomto areálu pro rozšíření heliportu i pro noční lety helikopter a s ohledem na zájmy Odboru dopravy (zřízení veřejného mezinárodního letiště), by bylo vhodné odkoupení tohoto areálu Libereckým krajem od SML,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Martin Sepp..

Regulační poplatky v krajských zdravotnických zařízeních za měsíc říjen

Rada LK souhlasila s uhrazením závazků spočívajících v povinnosti pojištěnců uhradit regulační poplatky za poskytnutou zdravotní péči v Krajské nemocnici Liberec, a.s., za měsíc říjen 2009, v celkové výši 1 457 220 Kč, s uhrazením uvedených závazků v celkové výši 532 290 Kč Nemocnici s poliklinikou Česká Lípa, a. s., a s uhrazením uvedených závazků v celkové výši 149 160 Kč Léčebně respiračních nemocí Cvikov, p.o.

Liberecký kraj za říjen vyplatil 2 138 670,- Kč.

Celkem Liberecký kraj za období  únor  - říjen  zaplatil 17 328 500,- Kč ( KNL – 11 030 730 Kč, NsP ČL – 4 159 020 Kč a  LRN – 2 138 750 Kč.

Projekt "Revitalizace školních hřišť a jejich vybavení na území Libereckého kraje - 2. etapa"

Rada LK souhlasila s uzavřením smluv o výpůjčce majetku Libereckého kraje, který byl vytvořen v rámci projektu „Revitalizace školních hřišť a jejich vybavení na území Libereckého kraje – 2. etapa“. V rámci projektu, který byl spolufinancován z Finančních mechanismů EHP/Norska a z rozpočtu Libereckého kraje, byla revitalizována hřiště u 27 mateřských škol na území Libereckého kraje, a to z důvodu jejich zastaralosti a nevyhovujícího technického stavu. Celkem bylo nainstalováno 307 herních prvků (jako jsou např. průlezky, pružinová houpadla, kolotoče, herní sestavy apod.). Na hřištích byla provedena demontáž nevyhovujících prvků v havarijním stavu. Hřiště byla vybavena prvky novými, atraktivními, vhodnými a prospěšnými pro věkovou kategorii dětí využívajících jednotlivá hřiště.

Všechny herní prvky budou nyní bezplatně přenechány partnerským městům - tj. městu Jablonec nad Nisou, Jilemnice, Turnov a Česká Lípa - k zajištění pohybové aktivity dětí navštěvujících školská zařízení, u nichž se revitalizovaná hřiště nacházejí. Ta se zavázala po dobu udržitelnosti projektu, tedy 10-ti let, zajišťovat údržbu revitalizovaných hřišť z vlastních rozpočtů. Liberecký kraj po tuto zajistí pojištění všech instalovaných herních prvků. Po uplynutí doby výpůjčky, po 31. 3. 2020, budou všechny herní prvky převedeny do vlastnictví jednotlivých partnerských měst.