Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Tři projekty z Technické univerzity v Liberci obdržely od kraje asistenční vouchery

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 15. 12. 2021 10:59
  • Rozvoj

Sdílet článek

Posílit výzkum v oblasti čištění odpadních vod, zvýšit využívání inteligentních materiálů či vytvořit mezinárodní síť spolupracovníků pro podporu moderních technologií – to jsou cíle tří projektů Technické univerzity v Liberci, které v rámci tzv. asistenčních voucherů podpoří Liberecký kraj. Celková výše finanční výpomoci činí dohromady 660.384,55 korun.

„Asistenční vouchery mají za cíl podpořit inovativní nápady regionálních firem, institucí a podnikatelů. Již v roce 2019 jsme finančně pomohli například Technické univerzitě v Liberci v přípravě projektu LIFEPOPWAT, jehož cílem je vyčištění vod kontaminovaných pesticidními látkami. Současné tři projektové žádosti Technické univerzity v Liberci jsou též příslibem kvalitního inovačního záměru a já osobně jí budu držet palce, aby se jejím zástupcům podařilo úmysl co nejlépe uskutečnit,“ uvedl Jiří Ulvr, člen rady kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Konkrétní představení projektů:

  1. Projekt č. 1: Posílení výzkumných a vývojových kapacit v oblasti pokročilých technologií čištění odpadních vod pro lepší budoucnost

Cíl: Významně podpořit vědu na špičkové úrovni. Zvýšit inovační kapacitu CxI Technické univerzity v Liberci (TUL) v oblasti nejmodernějších a pokročilých technologií aplikovaných pro čištění odpadních vod a jejich dočištění.

Partneři: Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen (Německo), Institut Català de Recerca de l´Aigu (Španělsko)

Časový harmonogram: 2023–2025

Rozpočet projektu: 30,5 milionu korun, finanční zdroj Horizon Europe – Twinning

Asistenční voucher: 276.068,95 korun

 

  1.  Projekt č. 2: Inteligentní materiály a ekologická výroba

Cíl: Významně podpořit vědu na špičkové úrovni. Zvýšit inovační kapacitu CxI TUL v oblasti udržitelných inteligentních materiálů a technologií.

Partneři: Fraunhofer-Gesellschaft (Německo), Norská univerzita vědy a technologie (Norsko), Luleå Technická univerzita (Švédsko)

Časový harmonogram: 2023–2025

Rozpočet projektu: 38,3 milionu korun, finanční zdroj Horizon Europe – Twinning

Asistenční voucher: 214.315,60 korun

 

  1. Projekt č. 3: Networking v oblasti materiálů a technologií

Cíl: Vytvoření mezinárodních sítí pro podporu spolupráce v rámci mezinárodních projektů, společných odborných publikací či výměny a stáží akademických pracovníků v oblastech průmyslu a výzkumu. Jedná se o principy moderních technologií výroby skla (3D tisk, mikrotavení) či výroby nanovláken a studium kavitačních procesů v návaznosti na materiály.

Partneři: Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aacen (Německo), University of Padua (Itálie), University Grenoble Alpes (Francie), Alexander Dubček University of Trenčín (Slovensko)

Časový harmonogram: 2023–2025

Rozpočet projektu: 20,4 milionu korun, finanční zdroj Horizon Europe – Twinning

Asistenční voucher: 170.000 korun

 

logolink

 

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky