Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Turnovské muzeum vystavuje šperky pro královnu Alžbětu II.

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 20. 09. 2022 08:07
  • Kultura

Sdílet článek

V duchu loučení a vzpomínání na zesnulou britskou panovnici Alžbětu II., nejdéle vládnoucího britského monarchu v dějinách, se nesou poslední dny. Muzeum Českého ráje v Turnově se rozhodlo uctít památku této výjimečné dámy jedinečným exponátem, který je spojen s návštěvou královny v České republice v roce 1996. Ze svého vlastnictví jej do muzejní Klenotnice zapůjčila soukromá sběratelka.

Soupravu granátových šperků zhotovil turnovský zlatník a šperkař Jiří Urban proslul především kopiemi císařských, královských nebo knížecích korun panovníků uplynulých staletí na zakázku města Brna jako oficiální dar při její návštěvě českého druhého největšího města. Právě velikost města byla důvodem, proč britský protokol dal Brnu přednost například před Českým Krumlovem. Návštěva Jejího Veličenstva Alžběty II. se uskutečnila 28. března 1996 v doprovodu prezidenta Václava Havla.

„Pozoruhodné je, že královna nepředala šperky svému doprovodu, ale při odjezdu z města držela etui s cennou soupravou na klíně. Brnu pak na oplátku věnovala svůj portrét,“ dodal Miroslav Cogan, kurátor sbírek výtvarného umění a šperku turnovského muzea.

V designu této mimořádné kolekce granátových šperků vyšel autor z estetiky klasicistních šperků ze začátku 19. století, kdy k těm nejoblíbenějším patřily víceřadé návleky. Hlavním kusem sady šperků je tedy pětiřadý náhrdelník se třemi rozetami, ve třetí rozetě je ukryta spona zapínání. K náhrdelníku patří náramek, brož a pár náušnic. Přestože souprava šperků obsahuje značný počet poměrně velkých granátů, podařilo se autorovi shromáždit kameny stejné velkosti a kvality i pro autorskou repliku královského setu.

„Kopii kompletní sady granátových šperků pro královnu Alžbětu II. si v roce 1998 objednal soukromý sběratel, přesněji sběratelka z Čech. Právě tuto sadu vystavujeme v Klenotnici našeho muzea. Vzhledem k charakteru ruční práce a jedinečnosti každého kamene je i tato replika výjimečným originálem, který se od královské soupravy liší pouze v detailech. Předně je replika montovaná ve čtrnáctikarátovém zlatě, zatímco ta pro královnu ve vyšší 18 karátové ryzosti. Také kameny nemohou být zcela totožné, protože jde o přírodní surovinu. Královninu soupravu tvoří 920 granátů o velikosti 3,5 až 6 milimetrů, zatímco v replice jich Urban použil o něco méně, celkem 886 kusů, zato větších, 4 až 7 milimetrů velkých, barevně vyrovnaných českých granátů,“ upřesnil Miroslav Cogan.   

„Myslím, že vystavit kopie šperků je důstojnou a pěknou připomínkou památky Jejího Veličenstva Alžběty II., jejíž bohatý a službě Velké Británie zasvěcený život si u příležitosti jejího úmrtí v těchto dnech připomíná celý svět. Jistě si každý klenotník přeje, aby byly jím vyrobené šperky obsažené v klenotnici britské Koruny. Jsem hrdá na to, že právě šperky Jiřího Urbana v této mimořádné sbírce reprezentují české šperkaře," řekla Květa Vinklátová, členka rady Libereckého kraje. „Na veřejnosti se královna zdobená broží z této soupravy objevila 1. ledna roku 2006 při příležitosti účasti na bohoslužbě v kostele sv. Máří Magdalény na svém venkovském sídle Sandringham,“ doplnila kurátorka Lenka Laurynová. Souprava bude k vidění v Klenotnici muzea od čtvrtka 22. září do neděle 30. října 2022 denně mimo pondělí.

TZ: Muzeum Českého ráje

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky