Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Týden bezpečnosti LK začne v pondělí 20. září před libereckou radnicí

Mgr. Langer Jiří

  • 15. 09. 2010 15:55

Sdílet článek

 

Již po sedmé celkem a podruhé v letošním roce Liberecký kraj společně s partnery vyhlašuje tzv. Týden bezpečnosti na silnicích v Libereckém kraji. Slavnostní zahájení se uskuteční v pondělí 20. září ve 12 hodin na náměstí dr. E. Beneše v Liberci za účasti hejtmana LK Stanislava Eichlera a náměstka hejtmana LK pro dopravu Martina Seppa (oba ČSSD).

Tradiční týden plný aktivit, který má upozornit na nejvážnější problémy a rizika dopravní nehodovosti v Libereckém kraji začíná 20. 9. a potrvá do 25. září. Tématem letošního druhého týdne je „ohleduplnost" na našich silnicích.

„V minulosti jsme se věnovali zejména příčinám dopravních nehod, které nám odhalily statistiky. Tématy pro nás byla například nepřiměřená rychlost v souvislosti s mladými a začínajícími řidiči, cyklisté a jejich bezpečnost. V rámci posledního tedy dubnového týdne bezpečnosti jsme se věnovali podpoře dopravní výchovy dětí. Nadcházející týden bezpečnosti nese téma „Ohleduplnost na silnicích". Toto téma není primárně identifikovatelné jako příčina dopravní nehody, přesto však hraje v provozu významnou roli. Chceme zejména upozornit na vnímání ostatních v silničním provozu a ukázat jak odlišné jsou perspektivy řidičů osobních vozidel, nákladních vozidel, motocyklistů a např. dětí jakožto těch nejzranitelnějších," uvedl Martin Sepp, náměstek hejtmana pro resort dopravy.

Letošní druhý týden bezpečnosti spadá zároveň do celoevropské akce „Evropský týden mobility" (16. -22. září) a „Evropský den bez aut" (22. září), která se letos bude v Evropě konat už podeváté. Evropský týden mobility je osvětová kampaň pro občany měst, které upozorňuje na problémy se stále narůstající automobilovou dopravou ve městech, a kterým zároveň nabízí možnosti a výhody udržitelných druhů dopravy. Program týdne a bezpečnosti a jmenovaných akcí je tedy provázán.

V rámci týdne bezpečnosti proběhnou následující aktivity:

20.9.2010, od 10:00 do 19:00 hod. -  DEN BEZ AUT, nám. Dr. E. Beneše, Liberec

Den plný her, zábavy a poučení s dopravní tématikou pro školní skupiny i veřejnost. V rámci bohatého programu vystoupí známá kapela Maxim Turbulenc, Michal Hrůza a kapela Hrůzy dále kapela Koneckonců. Dále budou moci návštěvníci shlédnout balónkovou show,biketrialovou exhibici Martina Šimůnka, ukázky historických autobusů, ukázku vyproštění v havarovaného vozidla.

 

Místo a čas: Benešovo nám., Liberec, 12:00 – 19:00 hod. Místo a čas: Benešovo nám., Liberec, 12:00 – 19:00 hod.

 

Pódiový program:

12:00                   

Zahájení

12:10 – 13:35      

Vystoupení Základní školy Lidická, Hrádek nad Nisou (hudební vystoupení, vystoupení mažoretek)

 

13:35 - 13:55

Balónková show - Neokoukaná show, kde jsou různé druhy postaviček a zvířátek i originální čepice tvořeny přímo před zraky malých diváků. Vytvořená zvířátka jsou rozdána dětem.

 

14:15 - 15:45       

Hraje kapela Tample Band - pětičlenná známá regionální poprocková kapela 

 

15:45 – 16:00

Vyhlášení vítězů soutěže „Bezpečnostní víceboj“ a předání cen (3x: turistické batohy + Opuscard – cca 500,-Kč)

 

16:00 – 16:20

Vyproštění z havarovaného vozu – zásah HZSLK a ČČK

 

16:20 - 17:10       

Maxim Turbulenc

 

17:20 - 17:40       

Exhibice Biketrial Martin Šimůnek - zde diváci uvidí velkou biketrialovou exhibici plnou vysokých skoků, triků a přeskoků přes nejrůznější překážky, do tohoto programu jsou zapojeni i diváci (humornou formou jako živé překážky) 

 

18:00 – 19:00      

Michal Hrůza a kapela Hrůzy

 

Program a „atrakce“ mimo pódium:

 

Po celý den:

1/ Historické autobusy – 1ks staticky na náměstí, 1 ks jízdy

2/ Historická tramvaj – trasa: Lidové sady – točna

3/ Mini dopravní hřiště – pro menší děti

4/ Balónkový modeling – dílna pro děti1/ Hra „Víceboj“

Po celou dobu akce se budou moci návštěvníci účastnit různých aktivit zaměřených na bezpečnost a první pomoc. Pokud se zúčastní všech aktivit a na každé mu bude uděleno razítko za absolvování stanoviště, může si ve stránku hostesek vybrat drobný dárek (sladkosti, bezpečnostní pásky, atp.)

                                                                                                                                

Ostatní: VÍCEBOJ:

1/ Červený kříž – úkoly a otázky týkající se první pomoci                               

2/ Škola poutání (autosedačky)                                                                                 

3/ On-line hra Bezpečně na kole (10 notebooků)

4/Mini dopravní hřiště – pro menší děti

5/ PČR                                                          

 

2/ Hasiči – statická ukázka hasičského vozu                                                        

 

3/ Červený kříž

- společně vyproštění z vraku (odtah + vrak)                                                                                                                        

 

4/ Policie ČR

- statická ukázka Passat + motorka                                                                                 

 

Po celý Týden bezpečnosti, v otvírací době budovy Krajského úřadu - Výstava s „Konec páry v Čechách", vestibul budovy Libereckého kraje

Výstava věnovaná 30. výročí ukončení páry na železnici a současné bezpečnosti železniční přepravy. Návštěvníci budou moci shlédnout na dobových historických materiálech řadu zajímavých informacích a připomenout si onu slavnou éru páry na železnicích, která tolik zasáhla do života řady generací našich předků a která i dnes může připomenout těžkou, ale z dnešního pohledu romantickou práci všech železničářů.   

 

23.9.2010 - 24.9.2010, od 9:00 do 18:00 Tým silniční bezpečnosti v nákupním centru Géčko

Tým silniční bezpečnosti Libereckého kraje Vám ukáže jakým způsobem se pohybovat bezpečněji v silničním provozu. Tradičně bude k dispozici návštěvníků nákupního centra Géčko v Liberci a tentokráte společně s Českým červeným křížem.

Po celý Týden bezpečnosti - Společné dopravně-bezpečnostní akce týmu silniční bezpečnosti Libereckého kraje a Policie ČR

V rámci Týdne bezpečnosti v Libereckém kraji budou probíhat preventivní dopravně bezpečnostní akce Policie a týmu silniční bezpečnosti v okolí škol.

20.9.2010 - 24.9.2010 - Dny pro začínající řidiče na dětském dopravním hřišti v Jablonci

Jako již tradičně se provozovatel dětského dopravního hřiště - Městská policie v Jablonci nad Nisou zapojuje aktivně do celého týdne bezpečnosti. Od 20.9 do 26.9.2010 bude pořádat dny pro začínající řidiče. Program je určen školním skupinám konkrétně žáků osmých a  devátých tříd základních škol, tedy novým začínajícím řidičům malých motocyklů.

22.9.2010 -     The Action ! - Babylon Liberec

Obrazy reality dopravních nehod nelakované na růžovo. Příběhy skutečných lidí, o jejichž životě rozhodlo několik osudových vteřin. The Action ! je specifický emotivní projekt, zaměřený především na mladé a začínající řidiče. Cílem projektu je prevence užívání alkoholu a jiných omamných látek před řízením motorových vozidel a během něj, zejména ve vazbě na předchozí návštěvu diskoték a nočních klubů. Boj proti rychlé nebo nezodpovědné jízdě a důraz na používání bezpečnostních pásů jsou dalšími sděleními, která působí na cílovou skupinu. Program určen pro školní skupiny.

25.9.2010 -     Setkání komisařů autoškol pod záštitou Libereckého kraje, Autocvičiště Kokonín

Setkání komisařů autoškol je prestižní záležitostí, kterou Liberecký kraj hostí. Součástí akce je závod veteránů, který vyvrcholí v sobotu 25. 9. na autocvičišti v Kokoníně.

 25.9.2010, od 9:00 do 18:00 hod. -  DEN S BESIPem, Nové Město pod Smrkem u Textilany          

Týden bezpečnosti v Libereckém kraji bude zakončen dnem pro rodiče a děti v Novém Městě pod Smrkem. Hasiči společně s policií, Českým červeným křížem a týmem silniční bezpečnosti Libereckého kraje mají připravenu řadu aktivit nejen pro děti.

 

 

Zpracoval: Ing. Jan Polák, koordinátor BESIP LK

                  jan.polak@besip-lk.cz, tel. 603 897 077

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky