Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Týden bezpečnosti zakončil náměstek hejtmana Martin Sepp s dětmi v Novém Městě pod Smrkem

Mgr. Langer Jiří

  • 26. 09. 2010 18:43

Sdílet článek

 

Týden bezpečnosti, který Liberecký kraj pořádal od 20. do 25. září na mnoha místech regionu, zakončil v sobotu náměstek hejtmana LK pro dopravu Martin Sepp (ČSSD) s dětmi a jejich rodiči v Novém Městě pod Smrkem.

„Před časem jsem se ptal učitelů, jak jsou dětmi vnímány naše „besipácké“ akce, a ti mi potvrdili, že děti se daleko více naučí a hlavně zapamatují informace třeba na dětském hřišti než ve škole. Těmito akcemi, ať to bylo v pondělí na náměstí před libereckou radnicí, další dny na Dětském dopravním hřišti v Jablonci nad Nisou či předtím na Máchově jezeře nebo v Radvánovicích, se ukázalo, že děti na takové neformální akce, kdy soutěží a nenápadně získávají znalosti, jak dodržovat bezpečnost na silnicích, slyší. Vždyť například sem do Nového Města přišlo na tři stovky dětí s rodiči, mezi nimi i na 80 děti z našich dětských domovů v České Lípě, Frýdlantu a dalších,“ řekl Martin Sepp.

I v Novém Městě byly pro děti připraveny nejrůznější naučné a soutěžní hry, jízdy na kolech i ukázky vyproštění z havarovaného vozidla. Představila se hasičská a policejní technika, členové .Českého červeného kříže názorně vyučovali první pomoc  a nechyběly další zajímavosti, třeba i malování obličejů.

Že se dětem akce líbila, potvrdili i Láďa Pochopen a Saša Fikl ze 3. třídy místní základní školy, kteří se zrovna zajímali na stanovišti Nadace Besip, jak je to s barvami oblečení při pohybu na silnici ve večerních a nočních hodinách.

„Jezdím na kole, a tak teď už vím, že černá ani tmavě modrá barva oblečení se na kolo, zejména večer, moc nehodí. Tady jsem dostal reflexní předměty a ty budu při vyjížďce nosit,“ řekl Láďa.

Jeho mladý kolega zase prozradil, že se školou už byli na dětském dopravním hřišti, a že to bylo fajn..

„Už se těším na čtvrtou třídu, kdy dostaneme cyklistický průkaz,“ dodal Saša Fikl.

Lucie Hauserová z Nadace Besip trpělivě dětem vykládala nutnost „být na silnici viděn“, rodičům zase připomínala povinnost připoutávat děti na sedačkách při jízdě autem.

„Zdůrazňujeme všem, že připoutáním dítěte chrání rodiče svým dětem život. Jsou tu také debaty, zda je vhodné vozit malé děti v sedačkách na předním sedadle, což předpisy dovolují. Hlavně připomínáme, že je třeba při vození dětí vpředu vypnout airbagy, neboť v případě nárazu by byly pro malé děti nebezpečné. Druhá věc, na kterou rodiče – řidiče upozorňujeme,  je nebezpečí, že je mohou děti při umístění vedle sebe při jízdě rozptylovat. Je tedy na každém, rodiči, jakou variantu zvolí, důležité však je vždy myslet na bezpečnost dítěte,“ řekla Lucie Hauserová.

Liberecký kraj organizuje Týden bezpečnosti dvakrát ročně, vždy v dubnu a v září již několik let - jako jediný kraj v České republice.

„V podpoře dopravní výchovy dětí budeme určitě pokračovat a hodláme pořádat akce nejen na dětských dopravních hřištích, ale také ve školách. S naším Týmem silniční bezpečnosti LK se navíc chceme připojovat k nejrůznějším kulturním, sportovním a společenským akcím. Nehody zaviněné dětmi, které jsou pro mě osobní výzvou, naštěstí klesají. Letos dokonce výrazně, avšak například prázdninový měsíc srpen byl opět smutný. Děti způsobily šest nehod, z toho jedno děcko utrpělo těžké zranění. V tomto směru máme tedy stále výchovné práce, nejen s dětmi, ale i s mládeží a dospělými, dost a dost,“ uzavřel Martin Sepp.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky