Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V galerii představují další finalistku Ceny Jindřicha Chalupeckého

Bc. Lenka Klimentová

odborný zaměstnanec

  • 24. 06. 2018 00:00

Sdílet článek

V Oblastní galerii Liberec pokračují s představováním finalistů nejznámější české ceny pro výtvarné umělce, Ceny Jindřicha Chalupeckého 2017. Tentokrát se po Viktorii Langer představuje další žena, Romana Drdová. Její výstava v sobě kombinuje video, objekty i závěsný obraz. Její intervence v Oblastní galerii Liberec potrvá do 9. září 2018. Komentovaná prohlídka za účasti autorky se koná  26. července v 10.30 a 17.00 hodin.

Aktuální výstavu s názvem Primitive Syndicat kurátoruje Veronika Čechová ze Společnosti Jindřicha Chalupeckého. O autorčině tvorbě říká: „Práce Romany Drdové čerpají inspiraci z aktuálních témat současné společnosti, ale i niterného prožívání emocí a mezilidských vztahů. Vlastní, nezřídka velmi intimní pocity autorka podrobuje neúprosnému vnitřnímu zkoumání, aby pak jejich esenci zhmotnila v podobě esteticky čistých předmětů se schopností obratem ve vnímateli vyvolat ozvěnu jejich původní inspirace.“ Citlivě a intuitivně instalované objekty denní potřeby i abstraktních tvarů vytváří materiálové kompozice navozující v divákovi specifické duševní rozpoložení umožňující kontemplaci autorkou nastolených témat, kterými jsou v případě aktuální výstavy především otázka osobní identity, zkoumání sebe sama skrze poznávání druhých a hledání univerzálních gest či symboliky, díky nimž je možné vzájemné porozumění i mimo médium jazyka.

Mladá autorka Romana Drdová zve také na komentovanou prohlídku: „Dovolujeme si všechny pozvat na setkání se mnou a kurátorkou Veronikou Čechovou poslední čtvrtek v měsíci červenci. Na tomto společném setkání se budeme snažit objasnit všechny aspekty mojí dosavadní práce."

Romana Drdová je studentkou Akademie výtvarných umění v Praze (Ateliér nových médií I./škola Tomáše Svobody). Absolvovala také několik studijních stáží, mj. na Korean National University v Soulu, nebo v ateliérech hostujících pedagogů AVU Floriana Pumhösela a Nicole Wermers. Její tvorbě, často v médiích objektu, fotografie, nebo instalace, je vlastní specifická čistá estetika, mnohdy až průhlednost a práce se světlem, hmotou a prázdnotou v kombinaci se specifickými materiály a postupy, pro které se autorka inspiruje kromě kontextu vizuálního umění také ve světě módy, technologie nebo designu. Citlivě a metaforicky se vyjadřuje k tématu vnímání a mezilidské interakce v době „datového smogu“. Svou tvorbu představila především v českých nezávislých institucích (samostatné výstavy například v pražském centru současného umění MeetFactory nebo Karlin Studios), ale také v Národní galerii v Praze a v mezinárodním kontextu ve Vídni, Berlíně, či belgickém Liège.

Zdroj: OGL, Markéta Kroupová

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky