Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V kostele Nalezení sv. Kříže v Liberci začíná unikátní listovací výstava středověkých rukopisů

Mgr. Langer Jiří

  • 13. 05. 2013 14:16

Sdílet článek

 

V kostele Nalezení sv. Kříže v Liberci, na Malém náměstí, bude v úterý 14. května v 16 hodin slavnostně otevřena listovací výstava bezmála 20 faksimilí z doby středověku v původním provedení včetně obrazového materiálu.

„Bude možné si knihy prolistovat i si je zčásti přečíst,“ prozradila náměstkyně hejtmana LK pro kulturu Hana Maierová, která se vernisáže osobně zúčastní.

 Výstava, kterou pořádá Římskokatolická farnost – arciděkanství Liberec, potrvá do 25. června a bude otevřena každý všední den v době 14 – 17 hod. a v sobotu a v neděli 10 – 12 a odpoledne 14 – 17 hodin.

Arciděkan Radek Jurnečka zve všechny zájemce o historii „Přijďte v co největším počtu,“ dodává.

V kostele Nalezení svatého Kříže v barokním slohu byla roku 1759 založena první veřejná knihovna v Liberci. Nacházejí se zde dvě rokokové zpovědnice z roku 1757. Průčelní figurky znázorňují sv. Petra, Davida, Maří Magdalenu a anděla. Současné varhany daroval soukromník Adalbert Würfel a zhotovila je firma bratří Riegrových v Krnově. Dvoudílné pouzdro v barokním slohu je bohatě ozdobeno.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky