Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V muzeích a galeriích zřizovaných Libereckým krajem se v neděli 28. října otevřou dveře zdarma

Mgr. Langer Jiří

  • 19. 10. 2007 00:00

Sdílet článek

[id:5726|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

V rámci Dne krajů vyhlášeného Asociací krajů ČR  na neděli 28. října se v Severočeském muzeu v Liberci, Oblastní galerii v Liberci, Muzeu Českého ráje v Turnově a  Vlastivědném muzeu a galerii v České Lípě otevřou návštěvníkům bezplatně dveře dokořán. Vstup zdarma bude do stálých expozic i na aktuální výstavy.

„Den krajů se v celé České republice připravuje na den státního svátku 28. října 2007 letos poprvé. Všude se bezplatně otevřou veřejnosti krajské příspěvkové organizace v oblasti kultury. Chceme lidem umožnit důstojné a příjemné  strávení volného času, byť letos připadl svátek na neděli. Věřím, že se první či spíše „nultý“ Den krajů vydaří a stane se dobrou regionální tradicí i v dalších letech,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Petr Skokan s tím, že různost forem a programové podoby Dne krajů napříč republikou dle místních možností a podmínek bude jen ku prospěchu  dobré věci a zviditelnění kraj.

Severočeské muzeum v Liberci (otevírací doba: 9 – 17 hodin)

Pro návštěvníky bude připravena v Malém výstavním sále výstava Automatofonů – mechanických hudebních strojů a strojků ze sbírek Severočeského muzea.

„Výstava představí hrací hodiny, orchestriony, flašinety, hřebíčkové hrací strojky a polyfony, ve sloupové síni muzea pak pianoly od tří libereckých výrobců (Johann Harwardt, Hugo
Paul Lehmann a Koch & Korselt), firem Hupfeld a Poppers z Lipska a amerického výrobce Piano-player Metrostyle,“
vypočítal ředitel muzea Alois Čvančara.

Ve stálých expozicích je možno zhlédnout evropské užité umění od starověku do současnosti, přírodu, historii regionu, kabinet fotografie, umělecký plakát a archeologii.

„Navíc se v úterý 30. října se v prostorách muzea uskuteční slavnostní večer na počest státního svátku Den vzniku samostatného československého státu. Hejtman Petr Skokan udělí cenu „Pocta hejtmana“ pěti osobnostem Libereckého kraje,“ prozradil náměstek hejtmana Antonín Schäfer, pověřený vedením resortu kultury, památkové péče a cestovního ruchu LK.

 

Oblastní galerie v Liberci  (otevírací doba: 10 – 18 hodin)

V neděli 28. října bude vstup volný také v Oblastní galerii v Liberci. Zde lze zhlédnout například proměnnou výstavu Soustředěný pohled.

„Jde o  přehlídku grafiky 60. let 20. století ze sbírek členských galerií Rady galerií ČR,“ přiblížil náměstek hejtmana, který nad expozicí převzal záštitu.

Dále lze zhlédnout  stálou expozici nizozemského malířství 16. až 18. století, francouzské krajinomalby 19. století a českého umění 20. století ze sbírek Oblastní galerie v Liberci.

„Navíc galerie připravila bezplatný vstup i na sobotu 17. listopadu, kdy slavíme státní svátek Den boje za svobodu a demokracii,“ doplnila ředitelka galerie Věra Laštovková.

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě (otevírací doba: 9 – 12; 13 – 17 hodin)

.

V hlavní budově muzea v České Lípě lze navštívit výstavu Venezuela 2006 - Příroda a lidé z přírodovědné expedice společnosti ZOOGEOS, výstavu starých map a plastiky Jakuba Lipavského.

„V neděli 28. října budou mít návštěvníci vstup zdarma i do všech poboček muzea - v Kravařích, Doksech a na Bredovský letohrádek u hradu Lemberk v Jablonném v Podještědí,“ zve Antonín Schäfer.

Českolipské muzeum také připravuje společně s Vlastivědným spolkem Českolipska, Klubem přátel muzea a Městem Česká Lípa společnou oslavu státního svátku a Dne krajů. Ta začne 28. října ve 13.30 hodin  tradičním setkáním u Lípy svobody v Českokamenické ulici,“  doplnil ředitel muzea Zdeněk Vitáček.

Muzeum Českého ráje v Turnově (otevírací doba: 9 – 12; 13 – 16 hodin)

Geopark - šance pro region

Význam faktu, že byl Český ráj a část přiléhajícího Semilska, Lomnicka a Novopacka prohlášen Geoparkem UNESCO ještě média ani veřejnost plně nedocenila. Možná proto, že veřejnost vnímá geopark pouze jako soubor zajímavých geologických a mineralogických lokalit, nikoliv jako krajinu, v níž po tisíciletí žije, přetváří a obohacuje svou činností člověk. Součástí připravovaných naučných tras jsou proto také archeologické lokality, památky slohové a lidové architektury, umění, památná místa a další krajinotvorné fenomény.

„Tato výstava chce veřejnosti ukázat geopark právě v tomto komplexním pojetí,“ řekla ředitelka muzea Vladimíra Jakouběová.

 

Učitelé šperkařské školy 
Známe je většinou „pouze“ jako odborné učitele turnovské SUPŠ, kteří vychovali stovky uměleckých řemeslníků a desítky budoucích výtvarníků. Většina z nich  se ale kromě pedagogické činnosti věnuje také vlastní výtvarné tvorbě. Po letech, kdy byla turnovská šperkařská škola prezentována jako celek převážně studentskými pracemi, se veřejnosti představí její umělecké individuality. 

 

Kriminalita na Turnovsku v meziválečném období

Výstava představuje stručný vývoj policejních složek v Turnově a přilehlém okolí  za

1. republiky a seznámí návštěvníky i s výběrem kriminálních činů, které se na tomto území odehrály. Výstava se připravovala ve spolupráci se státním okresním archívem v Semilech a Muzeem policie České republiky.

„Ke shlédnutí tedy budou všechny stálé expozice v hlavní budově i na Dlaskově statku a aktuální výstavy,“ připomněl náměstek hejtmana.

 

Těšíme se na vaši návštěvu.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky