Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V Muzeu hraček v Jablonci n. N. vystavují přes tři tisíce exponátů

Mgr. Langer Jiří

  • 17. 04. 2013 16:34
  • Rozvoj

Sdílet článek

 

V Jablonci nad Nisou vzniklo nové Muzeum hraček. Díky sběratelské vášni a velkému nadšení jeho majitele, Jiřího Vavřína, který se rozhodl s pomocí rodiny a přátel muzeum vytvořit, se dnes nyní téměř po roce dočkalo slavnostního otevření. Slavnostního otevření se zúčastnili radní Ivana Hujerová, primátor města Petr Beitl a další významní hosté.

Muzeum je vybudováno z původního bytu v domě Vavřínových, dole mají železářství.  Je zde přes 3000 exemplářů autíček, medvídků, panenek, figurek a panďuláků, kočárků, divadýlek, mašinek a vláčků, pistolek, letadélek, stavebnic a skládaček a dokonce i známé plastové tatrovky.

„Začal jsem kdysi před lety sbírat autíčka a potom i další hračky. Chodil jsem i po burzách, kupoval přes internet i dovážel hračky ze Slovenska a sbíral a sbíral. Až mi po nějakém čase bylo líto, že to nikdo nevidí a tak si udělal muzeum,“ prozradil majitel a autor sbírky Jiří Vavřín.

Převážně jsou tu hračky z let 1940-1989, ale lze nalézt i exempláře z roku 1920.

„Jsem ráda, že v muzeu funguje zároveň prodejna regionálních produktů z Jizerských hor, českých hraček z Detoa Albrechtice nebo knížky o víle Izeríně,“ pochválila nové muzeum Ivana Hujerová, která si mimo jiné vyzkoušela i školní lavici. Jedna ze čtyř místností je totiž koncipována jako stará školní třída s učebnicemi a pomůckami z období kolem roku 1950.

Sbírka je podle majitele určena jak klukům, které zaujmou modely aut, vláčků a stavebnic, tak děvčatům, která zde najdou panenky, kočárky a roztomilé pokojíčky.

 „Přijďte se přesvědčit, že motto „České ručičky – zlaté ručičky“ stále platí,“ láká Jiří Vavřín s tím, že návštěva expozice je vhodná pro všechny věkové kategorie. Jediným omezením je bariérový přístup, neboť se muzeum nachází v 1. patře domu bez výtahu.

Muzeum hraček Jablonec nad Nisou se nachází přímo u kruhového objezdu v Jablonci nad Nisou, kde se střetávají silnice od Prahy, Liberce a Tanvaldu. Poblíž muzea je možnost parkování na městském parkovišti na Annenském náměstí.

Otevřeno úterý - pátek 10:00-12:00 13:00-17:00, sobota 11:00 - 16:00, neděle 10:00 - 16:30

 

Vstupné: Děti, studenti, důchodci, ZTP 25Kč, dospělí 50 Kč.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky