Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V Pertolticích se radili majitelé podstávkových domů

Mgr. Langer Jiří

  • 07. 05. 2013 13:31
  • Rozvoj

Sdílet článek

 

Na osmdesát zájemců o obnovu podstávkových domů – tradičních venkovských staveb česko-polsko-německého pomezí – zaplnilo v sobotu 4. května sál historického hostince v Pertolticích. Závěrečný seminář mezinárodního projektu, zaměřeného na zvyšování povědomí a informovanosti o podstávkových domech, zde pořádal Liberecký kraj.

Účastníky ráno přivítal starosta Pertoltic, pan Viktor Podmanický. Ocenil, že se akce mezinárodního významu koná v malé obci, která zdánlivě nenabízí žádné výjimečné historické památky. Jak se ale v přednáškách, v připravených materiálech a při exkurzi ukázalo, že Pertoltice skrývají řadu památkových pokladů. Některých z nich se ujali členové občanského sdružení Lidové stavby, kteří zde budují skanzen, postupně rekonstruují podstávkové domy a kovárnu a díky poučenému přístupu a spolupráci s památkáři objevují a zachovávají cenné doklady tradičního stavitelství. Tyto zajímavosti však na účastníky čekaly až odpoledne.

V úvodu dopoledního semináře představila manažerka projektu Kateřina Tížková z Krajského úřadu Libereckého kraje a  Filip Mágr ze sdružení TUR (Trvale udržitelný rozvoj Šluknovska) česko-německý projekt a především jeho poslední a atraktivní výstup – příručku o opravách podstávkových domů pro majitele a stavebníky. Publikace je překladem německé příručky architektky Kerstin Richter. Na překladu do češtiny a jeho následné úpravě se podílela expertní skupina projektu, odborníci na památkovou péči, architekti a nadšení a zaujatí praktici, kteří podstávkové domy obnovují.

„Díky projektu tak pro české prostředí vyšel praktický a užitečný zdroj informací o tradičních konstrukcích a materiálech i doporučených postupech s řadou příkladů. Je potěšující, že jde o otevřený a přístupný zdroj – elektronická verze příručky je ke stažení na webu Libereckého kraje, www.lbc-kraj.cz ,“ uvedla radní Ivana Hujerová, pověřená vedením resortu hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a rozvoje venkova.

Jak však autoři zdůrazňují, každý dům je originální a ke každému je nutné přistupovat na základě důkladného průzkumu, se zodpovědností, znalostí a řemeslnou zručností. To dokumentovala následující přednáška Ing. arch. Tomáše Eflera a Ing. arch. Jana Pešty na příkladech zdařilých rekonstrukcí podstávkových domů v Březince, Jetřichovicích a Jindřichovicích pod Smrkem.  

Při odpoledním workshopu a exkurzích se účastníci seznámili s nedávnou rekonstrukcí domu čp. 198 v Pertolticích, jehož podstávka už dnes neexistuje, ale celá konstrukce domu a stavební detaily jsou cenným svědectvím tradičního způsobu stavění. Další zajímavosti představil Ivan Peřina v konstrukci krovu domu čp. 47 a v kostele svatého Jošta. Jiný objekt, který sdružení Lidové stavby rekonstruuje, představí tradiční a plně vybavenou venkovskou kovárnu z období začátku 20. století. Za dalšími příklady zdařilých rekonstrukcí podstávkových domů vyjeli účastníci do Jindřichovic pod Smrkem a do Frýdlantu. Seminář končil ve večerních hodinách a mohl by pokračovat dále – zájem byl velký.

Projekt Společně pro zachování podstávkových domů – Zvýšení povědomí a informovanosti byl jedním z kroků, které představují podstávkové domy jako společné kulturní a historické dědictví našeho regionu. Podstávkové domy dokonale korespondují s místní tradicí: jsou dílem řemeslníků, kteří využívali místní materiály a stavěli s mistrovstvím, které se vyvíjelo po staletí a vytvořilo harmonický celek s přírodou. Rekonstrukce těchto domů pro současné využití vyžaduje citlivý přístup s respektem k tradici, materiálům a technologiím. Rostoucí zájem o odborné znalosti i literatura, jejíž nabídka se rozrůstá a zpřístupňuje informace, jsou optimistickým příslibem, že podstávkové domy zůstanou významnou součástí naší krajiny. Zájemci se s nimi mohou seznámit při Dni otevřených podstávkových domů 2013 o poslední květnové neděli – letos 26. května.


Informace k projektu: Ing. Kateřina Tížková, e-mail katerina.tizkova@kraj-lbc.cz, tel. 485226690

Fotografie ze semináře: http://podstavky.rajce.idnes.cz                                 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky