Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V Severočeském muzeu bude vyhlášena Nejlepší kronika Libereckého kraje

Šimice Marie

tiskový mluvčí

  • 22. 08. 2017 15:22
  • Rozvoj

Sdílet článek

Začátkem září budou oceněni nejpečlivější a nejkreativnější kronikáři z našeho regionu, kteří byli přihlášeni do soutěže o Nejlepší kroniku Libereckého kraje. Vítězové si v interiéru muzea za svou svědomitou práci převezmou diplomy i finanční odměny.

Ve čtvrtek 7. září od 13:00 se uskuteční v Severočeském muzeu v Liberci již 3. ročník vyhlášení výsledků soutěže Nejlepší kronika Libereckého kraje. Oceněni budou kronikáři a jejich kroniky ve dvou kategoriích. Do první se mohly přihlásit obce do 2 000 obyvatel a druhá soutěžní kategorie byla pro obce s počtem nad 2 000 obyvatel. Vyhlašovatelem soutěže je Liberecký kraj ve spolupráci s Ještědskou pobočkou České archivní společnosti a Severočeským muzeem v Liberci. Záštitu nad akcí převzal hejtman Martin Půta.

Cílem soutěže je podpořit a ocenit náročnou práci městských a obecních kronikářů a upozornit tím i širokou veřejnost na význam kronik pro uchování pravdivého obrazu současné doby pro budoucí generace. Do klání o titul Nejlepší kronika Libereckého kraje se přihlásilo celkem 13 měst a obcí, z toho 5 v kategorii nad 2 000 obyvatel a 9 v kategorii do 2 000 obyvatel.

„Kroniky byly hodnoceny za období let 2014 a 2015 podle zadaných hodnotících kritérií. Posuzoval se například obsah a členění zápisů, stylistická úroveň, grafika a výtvarná stránka, přílohy a dokumentace ke kronice“, přiblížila Květa Vinklátová, radní pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Na slavnostním vyhlášení budou předány diplomy a finanční odměny kronikářům a starostům třech nejúspěšnějších obcí v každé kategorii. Vítězové také získají finanční odměnu ve výši 5 tisíc korun, za 2. místa náleží 3 tisíce korun a za třetí 1,5 tisíce korun.  

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky