Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Víkend bez tolerance na Frýdlantsku odhalil u řidičů řadu přestupků

Mgr. Langer Jiří

  • 29. 05. 2008 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

[id:6504|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Do akce, jejímž cílem je upozornit řidiče na možné nebezpečí, se poprvé zapojil také kraj

Čtyři řidiči pod vlivem alkoholu. Takový byl výsledek akce nazvané Víkend bez tolerance, kterou na Frýdlantsku z pátka na sobotu pořádala Policie České republiky ve spolupráci s Libereckým krajem. Do akce, jejímž cílem je upozornit řidiče na možné nebezpečí, se poprvé zapojil také kraj, který řidičům, kteří obstáli „bez ztráty kytičky“ věnoval pomůcky odhalující alkohol v krvi a různé tiskoviny.

“Akce byla v první řadě zaměřená na přítomnost alkoholu v krvi řidičů. Trvala čtyři hodiny během kterých policisté zkontrolovali celkem 115 řidičů a odhalili čtrnáct přestupků,” uvedla tisková mluvčí liberecké policie Vlasta Suchánková s tím, že akce se zúčastnilo jedenáct policejních hlídek.

Test prokázal přítomnost alkoholu v krvi čtyřech řidičů, dva byli pokutováni za nepoužití bezpečnostních pásů a osm neprošlo kontrolou technického stavu vozidel.

“Mezi čtyřmi alkoholovými hříšníky byla také šedesátiletá řidička, kterou policisté kontrolovali v Bulovce a které naměřili v krvi 1,28 promile alkoholu,”  uvedla mluvčí policie.

Kuriózním případem byl podle ní třiatřicetiletý muž, který řídil bez řidičského oprávnění. “Ujel asi pět metrů a potom se šel policistům sám udat,” konstatovala tisková mluvčí.

Každý kontrolovaný řidič obdržel brožurku Libereckého kraje, která obsahuje informační tabulku s dobami odbourávání alkoholu z krve a údaje o některých dopravních nehodách, které způsobil alkohol v loňském roce. Pokud kontrolovaný řidič neřídil s alkoholem v krvi, obdržel od policistů jako dárek alkoholtester na jedno použití.

“Akce “víkendy bez tolerance” jsou dalším způsobem spolupráce s Policií České republiky. Kontrol řidičů na alkohol jsme se doposud neúčastnili. S prohlubováním spolupráce tímto směrem však počítáme,” uvedl Vladimír Richter, člen rady Libereckého kraje, pověřený vedením resortu dopravy.

“První z víkendů “bez tolerance” proběhl na Frýdlantsku, kde jsme v loňském roce zaznamenali vysoké číslo dopravních nehod způsobených pod vlivem alkoholu. Další akce samozřejmě plánujeme, ale z pochopitelných důvodů, nebudeme uveřejňovat kdy a kde budou probíhat,” uzavřel Richter s tím, že problematika alkoholu za volantem je jednou z hlavních priorit Libereckého kraje.

V loňském roce zemřelo na silnicích Libereckého kraje v důsledku dopravních nehod 46 osob. Nejčastější příčinou všech smrtelných nehod byla nepřiměřená rychlost. O 38 více,  celkových 413 dopravních nehod, zavinili řidiči pod vlivem alkoholu. Ani v letošním roce není vývoj dopravních nehod v Libereckém kraji, nikterak příznivý. Počet nehod způsobených pod vlivem alkoholu se sice za první tři měsíce snížil o 10 případů ve srovnání se stejným obdobím v loňském roce, nicméně 86 nehod je stále velmi vysoké číslo.

 

Od počátku roku 2008 do konce března, se staly 2 smrtelné dopravní nehody, při nichž byl u řidičů zjištěn alkohol. Dne 9.2.2008 zemřel 26letý řidič, když nezvládl řízení a při průjezdu pravotočivou zatáčkou narazil do betonového sloupu elektrické vedení. 5.3.2008 u obce Jitrava zemřel 27letý řidič, který řídil pod vlivem alkoholu a havaroval do protijedoucího nákladního vozidla.

V roce 2008 Liberecký kraj zpracoval marketingový plán činností, ve kterém byla problematika alkoholu za volantem označena za jednu z hlavních priorit, které musí být řešeny. Liberecký kraj se vydal jak cestou prevence tak cestou represivní a to ve spolupráci s Policií ČR.

„Akce „víkendy bez tolerance“ jsou dalším způsobem spolupráce s Policií ČR. Dlouhodobě spolupracujeme s Policií např. v oblasti kontrol nákladní dopravy, resp. zákona o silniční dopravě.  Kontrol řidičů na alkohol, jsme se doposud neúčastnili. S prohlubováním spolupráce tímto směrem však počítáme,“ uvedl Vladimír Richter, člen rady Libereckého kraje, pověřený vedením resortu dopravy.

„První z víkendů „bez tolerance“ proběhl na Frýdlantsku, kde jsme v loňském zaznamenali, vysoké číslo dopravních nehod způsobených pod vlivem alkoholu. Další akce samozřejmě plánujeme, ale z pochopitelných důvodů, nebudeme uveřejňovat kdy a kde budou probíhat,“ dodal Richter. (s využitím Deník)

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky