Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Vozíčkáři se dostanou do expozice v českolipském klášteře

Bc. Lenka Klimentová

odborný zaměstnanec

  • 20. 11. 2018 00:00

Sdílet článek

V závěru letošního října instalovali šikmou schodišťovou plošinu SP-STRATOS pro vozíčkáře a současně s tím přibyly i dvě nájezdové rampy na vchodové schodiště do budovy. Bezbariérově zpřístupněné expoziční prostory Vlastivědného muzea a galerie na hlavní budově areálu kláštera v České Lípě je tak otevřeno imobilním lidem.

Účelem bylo zpřístupnit pro vozíčkáře přírodovědné a historické, stálé expozice Českolipska v druhém nadzemním podlaží hlavní budovy kláštera. „V minulosti byli do těchto expozic vozíčkáři ručně vynášeni,“ upozornil ředitel Muzea a galerie v České Lípě, Zdeněk Vitáček.

 „Snažíme se, aby byly všechny naše příspěvkové organizace přístupné i pro hendikepované spoluobčany. Samozřejmě, v památkově chráněných objektech není jednoduché najít řešení, které je přijatelné i z hlediska památkové péče, ale postupně se nám to daří. Jsem ráda, že nyní i do expozic umístěných ve vyšších patrech Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě budou moci lidé na vozíku bez velkých omezení,“ říká Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Náklady v celkové výši 330 669 korun pokryl mimořádný investiční příspěvek z rozpočtu Libereckého kraje ve výši 300 000 korun a 30 669 korun zaplatilo z investičního fondu českolipské muzeum.

Instalací plošiny a nájezdových ramp zpřístupnili prostory a expozice pro handicapované návštěvníky - vozíčkáře. Muzeum a jeho zřizovatel mají dle platného zákona č. 122/2000 Sb., o ochraně sbírek muzejní povahy povinnost zpřístupňovat sbírkové předměty veřejnosti prostřednictvím stálých expozic a krátkodobých výstav a součástí této veřejnosti jsou i naši handicapovaní spoluobčané - vozíčkáři.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky