Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Výstava Československé vojenské jednotky na východní frontě II. světové války dokumentuje hrdinství našich vojáků

Mgr. Langer Jiří

  • 02. 05. 2013 14:28

Sdílet článek

 

Československá obec legionářská, jednota Libereckého kraje a Liberecký kraj připravily ve vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje, U Jezu, v Liberci výstavu "Československé vojenské jednotky na východní frontě II. světové války" historika Miroslava Brože.  

Výstavu za účasti válečných veteránů nadp. Marie Rajtrové, nadp. Alexandra Hrona, nadp. Vasila Vladislava Olaha a por. Vjačeslava Viskočila zahájil hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Na vernisáži promluvil po státní hymně v podání Severáku zástupce vedení ČsOL a zároveň člen předsednictva František Gábor, předseda Jednoty ČSOL Liberecký kraj, krajský koordinátor projektu ČsOL pro válečné veterány Josef Bujňák a autor výstavy Miroslav Brož. Zahájení se rovněž zúčastnili členové Rady LK  - náměstci hejtmana Hana Maierová a Josef jadrný.

„Je velmi dobré, že výstavou v sídle kraje si připomínáme blížící se výročí ukončení II. Světové války a osvobození Československa. Cítil jsem, že po roce 1990 se na bojovníky z východní fronty poněkud zapomínalo, ale věřím, že je správné oceňovat všechny bojovníky, kteří bojovali za svobodu naší země kdekoli,“ řekl mimo jiné hejtman.

Podle Josefa Bujňáka žije v současné době kolem 1400 válečných veteránů, konkrétně v Libereckém kraji 39, kterým je od 85 let výše. Přitom v zahraničních armádách bojovalo na všech frontách na 85 tisíc Čechů a Slováků.

Na krátkém setkání veteránů s hejtmanem před vernisáží výstavy předseda Jednoty ČsOL na přítomné účastníky války prozradil, že dělostřelec Vasil Olah bojoval na Dukle, že Marie Rajtrová se zúčastnila bojů na Podkarpatské Ukrajině a pak Slovenském národním povstání jako radistka, že motostřelec Alexander Hron šel rovněž od Dukly a Vjačeslav Viskočil byl příslušníkem Rudé armády, který došel od Kyjeva až k Berlínu.

„Žel, pak se po pěti letech v gulagu mohl odstěhovat do Černobylu, kde jej zasáhla havárie atomové elektrárny. Teprve v roce 2003 se díky České republice přestěhoval do osady Kuřivody v Ralsku,“ vylíčil nelehké osudy hrdiny - rudoarmějce  Josef Bujňák.

Nemůžeme ani napsat ani vyslovit, co jsme všechno zažili, ale to hlavní ano – bojovali jsme za svobodu,“ doplnil V. V. Olah.

Výstava, která potrvá do 29. května a je vhodná i pro žáky základních a středních škol, což si již vyzkoušeli jako první návštěvníci studenti Gymnázia F. X. Šaldy v Liberci, a je přístupná v pracovní dny denně od 8.00 - 17.00.

 

Autor Miroslav Brož - O výstavě

Výstava zachycuje na jednotlivých panelech dění od okupace Československa, přes utvoření vojenského legionu Čechů a Slováků v Polsku, anabázi leg ionu v internaci po přechodu na území tehdejšího Sovětského svazu, přes formování čs. vojenské jednotky v Buzuluku.

Jednotlivé panely pak zachycují účast 1. čs. samostatného praporu v SSSR pod velením podplukovníka Ludvíka Svobody v bojích u Sokolova v březnu 1943 i budování 1. čs. samostatné brigády v SSSR v Novochopersku a její účast při osvobozování hlavního města Ukrajiny Kyjeva, ale i bojové aktivity na území Ukrajiny u Čerňachova, Fastova, Rudy, Bílé Cerkve a Žaškova.

 Výstava zahrnuje i budování 1. čs. armádního sboru v SSSR a jeho účast v karpatsko-dukelské operaci při osvobozování hranic bývalé Československé republiky. Jednotlivé panely přibližují i účast našich letců a tankistů při osvobozování Opavy a Ostravy, až po zakončení slavné bojové cesty čs. vojenských jednotek v SSSR v květnu roku 1945 v Praze.

Výstava tak doplňuje dosavadní znalosti o čs. vojsku v Sovětském svazu v době druhé světové války. Prostřednictvím fotografií a především autentických materiálů, mezi které patří osobní exponáty jednotlivých příslušníků tak proniká do vědomí každého z návštěvníků výstavy.

Výstava se tak stává morálním odkazem všem padlým ale především nové mladé generaci, kterou touto cestou chce Československá obec legionářská jako nositel tradic oslovit.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky