Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Výstava malíře Karla Janouška Poetika písma potrvá na kraji do 31. října

Mgr. Langer Jiří

  • 07. 10. 2013 17:19

Sdílet článek

Krajský úřad Libereckého kraje pořádá od 2. října ve vestibulu – galerii Libereckého kraje, U Jezu, v Liberci výstavu výstavu obrazů Karla Janouška Poetika písma.

Dnes se uskutečnila vernisáž, kterou zahájila PhDr. Hana Maierová, náměstkyně hejtmana LK, úvodní slovo přednesla Mgr. Zuzana Štěpanovičová,  kurátorka  Oblastní galerie v Liberci. Na klavír doprovázel Luboš Jerje.

Výstava je přístupná od 2. - 31. 10., ve všední dny  od 8 – 17.00 hod.

 

 

MOTTO:  Na různých místech světa stojí pomníky neznámých vojínů,

známých osobností, dnes už neznámých politiků,

ale i neblaze známých diktátorů.

 

Nikde a nikdo doposud nepostavil pomník neznámým objevitelům,

kteří jako první ovládli oheň, objevili užitečnost kola či lodě,

 nebo vytvořili písmo.

Tyto objevy se staly součástí dnešního života a naprosto nám zevšedněly.

 

Neumím postavit všem těmto objevitelům pomník, ale svojí prací

chci vzdát poctu tvůrcům, kteří v minulosti vytvořili písma.

 Věnovali nám dar, který umožňuje spojit dobu minulou s přítomností,

je prostředkem na cestě poznání

a umožňuje nám každodenní komunikaci.

S jakým výsledkem se mi daří plnit můj úmysl, posuďte sami.

 

           S úctou Karel Janoušek-

Karel JANOUŠEK

30. 10. 1933                           - syn Václava a Alžběty

1939   -  1954                         - žák   .   student   .   manžel

1954   -  1972                         - vojín   .   otec   .   zaměstnanec

1972   -  2013                         - samostatný výtvarník – mimo jiné autor holubice na  Šaldově náměstí v Liberci                                                                                   - stále živý

                                                                                  - stále ženatý

P. S.                Budu rád, když vše ještě chvíli zůstane při starém.

Karel JANOUŠEK

*  30. 10. 1933

Výtvarník Karel Janoušek je členem Unie výtvarných umělců České republiky a současně členem Unie výtvarných umělců, oblastního střediska v Hradci Králové. Narodil se 30. října 1933 v Lysé nad Labem. Je absolventem střední umělecko-průmyslové školy a po jejím dokončení nastoupil do zaměstnaneckého poměru v oboru propagace a výstavnictví.

Počátkem 70. let se osamostatnil a věnoval se úpravě komerčních tiskovin, tvorbě značek, piktogramů a spolupráci s architekty. Současně se také zabýval volnou tvorbou, a jelikož písmo, jak on říká, se stalo jeho posedlostí, zaměřil se na výtvarný směr označovaný jako lettrismus. Jedná se o směr, kterému není cizí vášeň ani hravost, přísná geometrie ani narušení jeho tvaru, protože oproti lapidárnímu tahu štětcem, je písmeno plnohodnotným nositelem významu a dává dílu zcela novou formu. Autor rovněž vycházel z poznatku, že tištěné slovo – písmeno, je nejpoužívanější mediální formou sdělení a také je nejtypičtější realitou člověka 20. a dnes již také 21. století. Zaujaly ho japonské idiogramy a jeho snahou bylo zpracovat litery (písmena) v duchu těchto asijských grafém. Postupem času se seznámil s jejich poetikou a tak se mu otevřela cesta ke geometrické abstrakci. Asijské grafémy jsou komponovány do čtvercové plochy a čtverec a jeho symbolika se pro autora staly základním tvarem v jeho tvorbě.

Práce Karla Janouška mají netradiční podobu, není však těžké jim porozumět a pochopit je. Budeme-li naladěni k souzvuku, rozvinou naši fantazii a představivost. Bez vlastního aktivního přístupu k podstatě díla však nepronikneme. Jednotlivé práce jsou mnohdy založeny na vtipném nápadu, který využívá myšlenkovou i výtvarnou zkratku, symboliku barevnou i významovou, lapidární sdělení je oproštěno od dekorativních detailů. Autor zpracovává optický tvar písmen do nejrůznějších variací a podob a znovu je přetváří do nových celků. Nedílnou součástí díla je jeho název, který je klíčem k dešifrování jeho obsahu. Tím, že se název stal součástí díla, zúročil Karel Janoušek svoje poznání o poetičnosti japonských grafém, a tak se snaží přiblížit divákům také poetičnost latinkových liter.

Autorovým úsilím po dobu celé jeho tvorby bylo vyjádřit svoji myšlenku co nejjednodušší formou. Tato snaha se projevuje v jeho novějších dílech, kdy s minimálními prostředky dosahuje maximálního účinku. Pomocí linií, kružnic, diagonál, a základních geometrických tvarů uvolňuje svoji fantazii a dokazuje nám, že hodnota díla nemusí spočívat v jeho bohaté popisnosti.

Karel Janoušek zde předkládá výsledek svého snažení. Jeho tvorba je svébytným a hlavně původním příspěvkem českému lettrismu. Předností jeho prací je to, že nám autor sděluje srozumitelnou myšlenku, vyjádřenou kultivovanou, průzračně jasnou malířskou a kompoziční formou. Pokuste se vniknout do písmových rébusů a možná i Vy sami objevíte svůj vlastní a naprosto odlišný pojem ukrytý v symbolice obrazu.

 Zpracováno podle  úvodního slova Dr. Tomáše Rybičky, ředitele Galerie moderního umění v Hradci Králové.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky