Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Výstava na kraji představuje liberecký Fomaklub

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 02. 07. 2021 11:07
  • Magazín

Sdílet článek

Výstava fotografií členu libereckého Fomaklubu je k vidění od 2. do 30. července ve vstupním foyer sídla Krajského úřadu Libereckého kraje.  Vernisáž se uskuteční ve středu 7. července od 16 hodin.  Výstava se koná pod záštitou Květy Vinklátové, náměstkyně hejtmana pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Fomaklub Liberec je nejstarším sdružením fotografů – amatérů v Liberci. Byl založen v roce 1948 při Závodním klubu Železničář. V době svých začátků měl asi 15 členů, převážně zaměstnanců železnice, a proto nesl název Fotoklub Železničář Liberec. Dnes už nikdo ze zakládajících členů nežije.

Fomaklub byl zakladatelem velmi populární krajinářské soutěže O Štít Viléma Heckela na počest v Peru zahynuvších horolezců pocházejících převážně z Liberecka a Turnovska. K významným datům historie sdružení patří 17. leden 1975, kdy fotograf Josef Sudek otevřel v Liberci Malou výstavní síň, vybudovanou převážně členy Fomaklubu a velmi úspěšně provozovanou dalších 33 let.

V té době měl Fomaklub více než 40 členů. Z těch nejlepších vznikla špičková skupina 7F, velmi úspěšná v mnoha národních i mezinárodních soutěžích. Dnes ve Fomaklubu působí poslední ze sedmi členů, Vladimír Vlk. Aktivita klubu se mimo jiné realizovala v účasti v takzvaných mapových okruzích, což jsou národní i mezinárodní soutěže fotoklubů. Dodnes je Fomaklub účastníkem mapového okruhu Český ráj, kde z dosavadních 59 ročníků  20 x zvítězil a 12 x obsadil druhé místo.

Současní členové Fomaklubu Liberec mají na co navazovat, dnes již jen v počtu jedenácti. Jsou sice různorodou, ale poměrně stabilizovanou partou, kde každý má svůj fotografický styl, svoji námětovou oblast, dívají se na svět kolem sebe svýma očima, ale spojuje je společný koníček – fotografie.

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky