Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Výstava v Domě národopisců Scheybalových potěší děti i dospělé

Bc. Lenka Klimentová

odborný zaměstnanec

  • 27. 11. 2018 00:00

Sdílet článek

Šikovné ruce lidových řezbářů, truhlářů či tesařů dovedly vykouzlit nejen spoustu užitečných a potřebných věcí, ale i věci krásné a pro radost. Jejich práci a umění představuje nová výstava v Domě Jany a Josefa V. Scheybalových v Jablonci nad Nisou. Nechybí ani vánoční atmosféra, protože jedním z typických výrobků lidových řezbářů jsou betlémové figurky.

Výstava prací lidových řezbářů s názvem „Z voňavého polínka…“ je od listopadu do 9. března k vidění v podkroví domu národopisců Scheybalových. Pro starší generaci je připomínkou časů, kdy lidé dokázali sami vyrobit ze dřeva téměř vše potřebné k životu. Pro děti je zajímavým výletem za taji řemesel. „Dřevo je jedním z nejstarších materiálů, které se člověk naučil zpracovávat. Zejména v oblastech s hlubokými lesy, jako u nás v Jizerských horách či sousedních Krkonoších, provázelo dřevo člověka celým jeho životem – od kolébky a první hračky až po truhlu posledního odpočinku,” popisuje Petra Handlířová z Jabloneckého kulturního a informačního centra, které výstavu připravilo.

Prostřednictvím obrázků národopisce Josefa V. Scheybala a autentických předmětů z rukou lidových řezbářů a truhlářů i zápisků Františka K. Pacholíka se do časů našich prababiček může přenést každý návštěvník výstavy. Vánoční atmosféru určitě navodí dvojice andílků kolébajících Ježíška v pohyblivém betlémě P. Metelky z Jablonce nad Jizerou.

„Vedle různých typů betlémových figurek z podkrkonošského regionu jistě návštěvníky zaujme ukázka figurky v různých stádiích výroby, kterou si budou moci i vzít do ruky. Ve čtyřech fázích mohou obdivovat zručnost a představivost řezbáře při výrobě postavy pastýře z lipového špalíčku,“ přibližuje Handlířová. Pokud by návštěvníci chtěli vidět řezbáře přímo při práci, budou mít jedinečnou možnost v neděli 2. prosince, kdy je výstava mimořádně otevřena od 15 do 19 hodin u příležitosti zahájení adventu v Jablonci nad Nisou. Své umění předvede řezbář Roman Marek. Výstava vznikla ve spolupráci s Památníkem zapadlých vlastenců v Pasekách nad Jizerou, Vlastivědným muzeem pro Vysoké nad Jizerou a okolí a Muzeem Českého ráje v Turnově. Přístupná je zdarma v Domě Scheybalových od úterý do pátku v době od 10 do 12 a od 13 do 17 hodin, v sobotu od 10 do 13 hodin. Ve dnech 24.–26. 12. a 31. 12.–2. 1. je zavřeno.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky