Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Výstavu o autobusové dopravě v Lomnici n. P. oživí nostalgické jízdy historického autobusu

Mgr. Langer Jiří

  • 11. 10. 2013 14:33

Sdílet článek

Výstavu o Dopravním závodu ČSAD Semily a jeho střediscích (Lomnice nad Popelkou, Semily, Jilemnice, Turnov), kterou pro vás připravilo Kulturní a informační středisko Města Lomnice nad Popelkou, společnost BusLine, a. s. a iniciátor celé akce, Lubomír Fejfar, řidič společnosti BusLine, začíná 19. října ve 14 hodin na zámku v Lomnici n. P.

Řidič tuto sbírku o historii dopravního závodu několik let shromažďuje.

„Chcete si zavzpomínat na to, jak jste dříve cestovali za prací i zábavou? Připomenout si, jakými autobusy jste se vozili a kteří řidiči jim kralovali za jejich volanty? Rádi byste vše prožili znovu se svými dětmi nebo vnoučaty? Pak jste všichni srdečně zváni,“ říká Lubomír Fejfar.

Expozice, kterou od 19. října do 1. prosince v saloncích lomnického zámku uvidíte, mapuje podle něj více než půl století historie autobusové dopravy na Semilsku, přesně od roku 1949 do roku 2010, s přesahy do historie i současnosti. Její nejcennější součást reprezentují především historické uniformy, které dokumentují vývoj loga společnosti ČSAD Semily. Nechybí ani další zajímavé sběratelské artefakty - černobílé i barevné fotografie (vozidel, řidičů ad.), obrázky, jízdenky, tachografy, kleště, brašny, razítka, pamětní mince, odznaky, označníky, vlaječky i diplomy až po již zmíněné uniformy řidičů, ale i jejich kolegyň – řidiček, včetně jednoho z nejcennějších kousků – první uniformy ČSAD šedé barvy. Zajímavým doplněním budou zapůjčené modely autobusů a nákladních automobilů.

Vernisáž výstavy se koná v sobotu 19. října od 14 hodin ve velkém sále zámku. V tento den ale nemusíte obdivovat pouze vystavené fotografie, dokumenty a trojrozměrné exponáty, ale můžete se na chvíli doslova vrátit v čase. Připraveny totiž jsou nostalgické vyhlídkové jízdy historickým autobusem RTO 706 - Jelcz, který bude do Lomnice odjíždět v 9 hodin ze Semil a zpět se bude vracet v 16,30 hodin. Mezitím bude od dočasné autobusové zastávky u Informačního střediska na Husově náměstí podnikat od 10 hodin každou půlhodinu 15minutové okružní cesty městem, s přestávkou v době konání vernisáže. Bezplatnou vstupenku bude vydávat posádka autobusu v dobové uniformě.

„Výstava, která navazuje na únorové promítání dobových fotografií a dokumentů o závodu ČSAD Semily v Městském kině v Lomnici nad Popelkou a seznámit se s ní na jaře mohli také návštěvníci semilského muzea, potrvá v lomnickém zámku do neděle 1. prosince,“ připomněl krajský radní pro dopravu a starosta města Vladimír Mastník.

 Přístupná bude ve středu a v sobotu od 9 do 12 hodin, ve čtvrtek a v pátek od 13 do 16 hodin, poslední vstup je 20 minut před koncem provozní doby. Dále také v rámci vybraných kulturních akcí nebo po předběžné dohodě v IS, na tel. č.: 481 673 107 nebo na info@kislomnice.cz. Vstup na vernisáž dobrovolný, na výstavu: děti, studenti, senioři 10 Kč, dospělí 25 Kč.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky