Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Z ruiny šatlavy vznikne Archeologické muzeum pro Českolipsko

Mgr. Langer Jiří

  • 12. 02. 2008 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

[id:6125|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

V roce 2011 by se mělo otevřít v bývalém městském vězení – šatlavě v České Lípě Archeologické muzeum pro Českolipsko jako pobočka Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě.

„Realizace projektového záměru má přinést zvýšení  kvality infrastruktury v oblasti cestovního ruchu, vybudování nových archeologických expozic a záchránit historicky cenný památkově chráněný objekt,“ uvedl náměstek hejtman Antonín Schäfer, pověřený vedením resortu kultury, památkové péče a  cestovního ruchu.

Liberecký kraj jej chce vybudovat za přispění evropských fondů, náklady na rekonstrukci totiž přesáhnou 10,5 milionu korun.

„Předpokládáme, že většinu peněz získá z evropských fondů a státního rozpočtu,“ doplnil hejtman Petr Skokan.

 Městské vězení - Šatlava je významným objektem masivní kamenné stavby z období středověku. Je mimořádně cenným dokladem prolínání různých stavebních období. Od roku 1965 je objekt zapsanou kulturní památkou.

Objekt je prozatím veřejnosti nepřístupný.  V minulosti byl po řadu let zcela opomíjen a ne-využíván. Došlo k zanedbání veškeré péče a údržby a z významné stavební dominanty se stala chátrající budova. V současné době je objekt vyklizen a připraven k rekonstrukci. Vzhledem k tomu, že je objekt umístěn v centrální části města, stává se místem odkládání veškerého odpadu i útočištěm bezdomovců. Zároveň je objekt devastován rozkrádáním stavebních prvků,  materiálu a vandalismem. Objekt je součástí městské památkové zóny České Lípy. Plně navazuje na rekonstrukci centrální zóny města , v roce 1998 opravilo město přilehlou Vězeňskou ulici, což usnadní rekonstrukci památky. Šatlava je nyní vyklizena a připravena k rekonstrukci

„V současné době je zpracována kompletní projektová dokumentace pro rekonstrukci objektu včetně aktualizovaného, realizačního, finančního rozpočtu. Je platné stavební povolení k rekonstrukci objektu  a  je zpracována kompletní studie proveditelnosti,“ zdůraznil Antonín Schäfer s tím, že již .proběhlo jednání za účasti představitelů Libereckého kraje, Města Česká Lípa a Vlastivědného muzea a galerie o společném financování.  Na tomto jednání starostka města Eva Moudra přislíbila finanční spoluúčast Města Česká Lípa.

Na jeho financování chce podle něj kraj získat zhruba 85 procent potřebných peněz z Regionálního operačního programu, necelých 800.000 korun žádá od státu a zhruba stejnou částku přidá Liberecký kraj spolu s městem Česká Lípa. Pokud kraj prostředky získá, chce práce zahájit příští jaro a v lednu 2011 nové archeologické muzeum otevřít.

Archeologická expozice by se pak stala dalším pracovištěm Vlastivědného muzea v České Lípě, které od roku 1968 sídlí v bývalém augustiniánském klášteře. Tam jsou také základní expozice - přírodovědná, historická, archeologická a kovářská. Muzeum má mimo hlavní budovy také pobočky - Památník K. H. Máchy v Doksech, Víseckou rychtu v Kravařích a Bredovský zámeček v Jablonném v Podještědí. Ročně ho navštíví kolem 35.000 lidí.

(S využitím ČTK)

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky