Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Za „nanonáplast“ pro chirurgy získala v Berlíně Cenu publika

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 26. 11. 2018 00:00

Sdílet článek

Doktorandka Technické univerzity v Liberci Markéta Klíčová prezentovala 8. listopadu ve světovém finále soutěže Falling Walls Lab v Berlíně vývoj nanovlákenných náplastí pro zlepšení hojení tlustého střeva po jeho operaci. A získala Cenu publika.

O Ceně publika rozhodovalo auditorium přímo v Berlíně, ale přes online hlasování i lidé ze všech koutů světa: „Moc si vážím toho, že pro mě publikum hlasovalo, že se jim to líbilo a že mi lidé dali takovou krásnou zpětnou vazbu. Zároveň mi tím umožnili postavit se na pódium například vedle předsedkyně komise Claudie Haigneré, astronautky ESA. Vzhledem k tomu, že jsem si od mala přála být kosmonautka, tak to pro mě bylo velmi speciální,“ komentuje svoje ocenění Klíčová.

Markéta soutěžila s prezentací svého výzkumu zaměřeného na vývoj nanovlákenných náplastí pro zlepšení hojení tlustého střeva po jeho operaci a snížení komplikací po zákroku.

Po resekci části tlustého střeva zasažené karcinomem chirurgové zdravé části orgánu spojí anastomózou – spojkou. Toto místo bývá příčinnou pooperačních komplikací, které podle studií u 6–22 % pacientů končí smrtí. Skrz anastomózu může prosakovat obsah střev, který zapříčiní infekci v těle.

Markéta Klíčová v týmu s Janou Horákovou vyvíjí na katedře netkaných textilií a nanovlákenných materiálů Fakulty textilní TUL nananovlákennou „náplast“ na anastomózy. Unikátnost řešení spočívá v kombinaci dvou materiálů. Hydrofilní nanovrstva přilne k ráně, kryje ji a usnadňuje hojení, kdežto svrchní vrstva je hydrofobní a izoluje anastomózu od prostředí dutiny břišní.

„Na trhu jsou materiály, které tento problém řeší, ale žádný z nich úniku obsahu střev do těla spolehlivě nezabrání. Naše dvouvrstva tu ambici má,“ říká Markéta Klíčová. Aplikace krycího nanomateriálu je velmi snadná a obejde se bez zvláštního školení chirurgů. K velkým výhodám patří také to, že „nanonáplast“ je biodegradabilní – až doslouží, tělo ji vstřebá.

Uvedení do chirurgické praxe předchází ještě dlouhá cesta přes klinické testy a Státní ústav pro kontrolu léčiv, ale v současné době už probíhají ve spolupráci s Biomedicínským centrem v Plzni in vivo testy nového materiálu na prasatech. V těch zatím dosahuje materiál z liberecké katedry vynikajících výsledků. I ty prezentovala Markéta Klíčová v soutěži v Berlíně.

Soutěž Falling Walls Lab je určena mladým vědcům z celého světa, kteří mají skvělý nápad, jenž má potenciál změnit svět, a kteří jej dokážou během tří minut (v angličtině) prezentovat. Markéta Klíčová uspěla se svou prezentací letos na jaře v národním kole v Brně a postoupila do berlínského světového finále. V něm se v listopadu o první pozice „utkalo“ sto vítězů národních kol ze zemí celého světa.

Katedra netkaných textilií a nanovlákenných materiálů Fakulty textilní TUL letos oslavila 50 let své existence. Katedrou prošly a v minulosti byly jejími vedoucími takové špičky v oblasti nanovláken jako Oldřich Jirsák a David Lukáš. Oběma se letos dostalo také významných ocenění. Profesor Jirsák obdržel od primátora Medaili města Liberce, profesoru Lukášovi se letos dostalo Pocty hejtmana.

TZ: Technická univerzita v Liberci

Kontaktní osoba:

Mgr. Barbora Jónová

Mluvčí TUL

Oddělení styku s veřejností

Technická univerzita v Liberci

E-mail: barbora.jonova@tul.cz

Tel.: +420 485 352 819

Mob.: +420 737 658 607

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky