Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Žabí festival se koná v okolí Oldřichova v Hájích

Mgr. Langer Jiří

  • 15. 03. 2010 16:24

Sdílet článek

 

K začátku jara patří také stěhování žab do míst jejich rozmnožování. Za teplejších vlhkých nocí se probouzejí a hledají tůňky, rybníky nebo i větší kaluže, kde přivádějí na svět další generaci. Přetne-li však jejich putování frekventovaná silnice, zahyne spousta užitečných obojživelníků pod koly aut.

 „Na obzvláště rizikových úsecích lze předcházet střetům žab s dopravou stavbou trvalých migračních zábran a podchodů či alespoň mnohem finančně dostupnějších přechodných zábran. Jejich stavbou a následným manuálním přemísťováním obojživelníků do místa rozmnožování se u nás zabývá řada organizací ochránců přírody,“ řekla ředitelka obecně prospěšné společnosti Suchopýr z Oldřichova v Hájích Alena Hlídková.

Žabí festival, akce k seznamování široké veřejnosti s životem a významem obojživelníků, proběhne letos již potřetí. Suchopýr při ní postaví u Šolcova rybníka, který najdete mezi Oldřichovem v Hájích a Raspenavou, téměř 1 km dlouhé migrační zábrany.

„Žáby, které skončí v zakopaných nádobách před bariérou, pak budeme dvakrát denně sbírat a přenášet do nedalekého rybníka. Loni jsme takto ochránili od nebezpečné silnice více než 1 600 obojživelníků,“ vysvětlila Alena Hlídková.

Pomoci při stavbě migračních zábran bude moci každý. Zdaleka ale nezůstane jen u samotné práce. Pro ty co přiloží ruku k dílu i ty co se přijdou jen podívat bude připraven zajímavý doprovodný program. Ten proběhne několik kilometrů od Šolcova rybníka v Ekocentru Oldřichov v Hájích. Pro děti i dospělé zde budou připraveny aktivity zaměřené na život obojživelníků, při kterých se zajímavou formou seznámí s jejich úlohou v přírodě. Návštěvníkům bude k dispozici i moderně vybavená laboratoř, kde se budou moci s pomocí binokulárních lup podívat na drobné vodní živočichy. Bude otevřeno místní infocentrum a nebude chybět ani občerstvení. Doprava mezi Šolcovým rybníkem a Ekocentrem Oldřichov v Hájích bude zajištěna.

Suchopýru s akcí pomůže další organizace z Ekocentra Oldřichov v Hájích - krajská příspěvková organizace Středisko ekologické výchovy Libereckého kraje (STŘEVLIK). Podílet se bude také rezort zemědělství a životního prostředí Libereckého kraje.

Akce proběhne v sobotu 20. března od 9.30 do 14.00 hod. Další informace najdete na přiloženém plakátku popřípadě na www.strevlik.cz.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky