Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Začíná první Týden bezpečnosti, zaměří se na děti a cyklisty

Mgr. Langer Jiří

  • 14. 04. 2011 14:52

Sdílet článek

  

Poprvé letos a po osmé celkem Liberecký kraj společně s partnery vyhlašuje tzv. Týden bezpečnosti na silnicích v Libereckém kraji. Tradiční týden plný aktivit, který má upozornit na nejvážnější problémy a rizika dopravní nehodovosti v Libereckém kraji začíná v pondělí 18. 4. 2011. Tématem letošního prvního týdne bezpečnosti jsou cyklisté, jejichž nehody, které končí vážným či smrtelným zraněním, zaznamenaly v posledních letech značný nárůst.          

            „Cyklisté nám dělají velké starosti. V posledních letech evidujeme nárůst vážných dopravních nehod, kde sehrávají svou roli právě cyklisté. Při detailnějším pohledu do statistik nehod jsme zjistili, že ve většině těch těžkých a smrtelných zraněních hraje významnou roli nepoužívání ochranné přilby. Pokud by ji všichni cyklisté používali, následky nehod cyklistů by nebyly tak vážné“, říká Martin Sepp, náměstek hejtmana pro resort dopravy.

            V rámci týdne bezpečnosti proběhne několik aktivit, které budou směřovat k motivaci cyklistů zamyslet se nad svojí bezpečností, ještě než vyrazí na cesty. Společně s Horskou službou ČR, o.p.s. budou v místech Jizerských hor, které jsou hojně navštěvovány cyklisty působit hlídky, které budou upozorňovat cyklisty na jejich výbavu a bezpečnost. „Tyto hlídky budou vybavovat cyklisty reflexními materiály nebo kontrolovat správnost a rozsah výbavy. Cyklisté také mohou soutěžit například o záchranné přilby. „V Jizerských horách dochází velmi často k vážným zraněním cyklistů, která zpravidla pramení v nedůslednosti bezpečnostní výbavy a podcenění náročnosti horského terénu. Horská služba vítá tyto aktivity, rádi se k týdnu bezpečnosti připojíme“, řekl René Mašín, náčelník oblasti Jizerské hory.

            V tomto roce věnuje Liberecký kraj velkou pozornost podpoře dopravní výchovy a dopravním hřištím, které jsou centrem výuky bezpečného pohybu dětí v dopravním prostředí. Na těchto hřištích v podstatě všechno začíná, děti si zde osvojují návyky, které jim v budoucnu mohou zachránit život. V Libereckém kraji je celkem 10 dětských dopravních hřišť, která se dají rozdělit na "velká" a "malá". Velká dopravní hřiště, mají vlastní zaměstnance a probíhá tady výuka dopravní výchovy a praktické jízdy po DDH pro základní školy a ostatní zájemce. Velkým dopravním hřištěm je DDH v Liberci, v České Lípě, ve Frýdlantě, Jablonci nad Nisou, v Košťálově a v Turnově. Malá dopravní hřiště fungují při základních školách a zpravidla jsou využívána pouze touto školou. Cílem Libereckého kraje je rozšíření možností působení dětských dopravních hřišť tak, aby se stala vyhledávaným volnočasovým místem rodičů s dětmi a zároveň místem, kde dostanou spoustu potřebných informací.

            Týden bezpečnosti v Libereckém kraji bude probíhat na dopravních hřištích v Liberci, Jablonci nad Nisou, České Lípě a Turnově. Provozovatelé těchto hřišť připravují program pro školní skupiny, ale i pro veřejnost. „Pracovníci Městské Policie České Lípě se připojují k Týdnu bezpečnosti a na našem hřišti uspořádáme aktivity pro mateřské školy a v sobotu 23.4.2011 také pro veřejnost. Rádi bychom ukázali veřejnosti činnosti městské Policie a seznámili je s fungováním dopravního hřiště. V našem městě věnujeme velkou pozornost dopravní výchově a dopravní bezpečnosti. Jsme rádi, že máme podporu pro naše aktivity a podílíme se na snižování dopravní nehodovosti“, uvedla Eva Sadílková, z městské policie Česká Lípa.

            Největší akcí pro veřejnost, která zároveň ukončí první letošní týden bezpečnosti, proběhne v sobotu 23. dubna od 9:00 do 17:00 hod. na dětském dopravním hřišti v Liberci. Pro děti je připraven bohatý program, jehož součástí je stanoviště Policie ČR a Městské policie, jízda zručnosti, výuka první pomoci a škola poutání, která má děti seznámit s principy bezpečného poutání ve voze a další doprovodný program. „Naším strategickým cílem je zlepšit možnosti dopravních hřišť a rozšířit jejich působnost tak, aby se stala nejen místem dopravní výchovy, ale i místem volnočasových aktivit dětí. Od dubna bude dopravní hřiště v Liberci otevřeno i o víkendech“, dodává Martin Sepp, náměstek hejtmana pro dopravu.

Program Týdne bezpečnosti:

1.      Cyklohlídky

18. – 19. 4.2011 - cyklostezky Liberec s MP Liberec – cyklostezka Nisa

20.4.2011 - cyklostezky Česká Lípa s MP Česká Lípa – cyklostezka Manušice

21. – 22. 4.2011 - Jizerské hory s HS – cyklotrasy Nová Louka – Bedřichov , Smědava – Jizerka

vždy od 14:00 – 17:00 hodin

2.      Dětská dopravní hřiště

DDH Jablonec nad Nisou

18.4.-20.4.2011

08:00 – 12:25 hodin - program pro školní skupiny z Jablonce nad Nisou a okolí

DDH Turnov

20.4.2011, 08:00 – 13:00 hodin - program pro školní skupiny z Turnova a okolí

21.4.2011, 09:00 – 16:00 hodin - program pro veřejnost

DDH Česká Lípa

21. – 22.4.2011, 09:00 – 12:00 hodin - program pro mateřské školky

23.4.2011, 09:00 – 15:00 hodin - program pro veřejnost

DDH Liberec

23.4.2011, 09:00 – 17:00 hodin – program pro veřejnost

 

Zpracoval:

Ing. Jan Polák,

Koordinátor bezpečnosti silničního provozu

Liberecký kraj

email: polak@bezpecne-na-silnicich.cz,

mob..  603 897 077

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky