Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Zasedala Rada Euroregionu Nisa

  • 13. 11. 2009 15:25

Sdílet článek

 

Internetové noviny, poznávací stáže pro studenty, propagační kampaň, ale také i výstavbu Polyfunkčního inkubátoru pro začínající podnikatele a řadu dalších aktivit plánuje Euroregion Nisa realizovat od příštího roku. Dnes o tom rokovala Rada Euroregionu Nisa s hejtmanem Libereckého kraje Stanislavem Eichlerem na svém zasedání v Liberci.

„Dnes už víme, že Evropská unie začíná navyšovat finance v programech zaměřených na inovační technologie a budování inovačních středisek. A právě proto si myslím, že připravovaný projekt polyfunkčního euroregionálního inkubátoru má smysl“, řekl na jednání hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler.

Ještě v tomto měsíci Euroregion Nisa předloží do příhraničního česko-polského programu žádosti o dotace za téměř 110 milionů korun, kde samotné náklady na výstavbu objektu v centru města Liberce by činily 90 milionů Kč. O tom jestli bude schválena dotace o všechny projekty euroregionu Nisa se rozhodne až v dubnu příštího roku.

Jestliže projekt česko-polského inkubátoru v soutěži s ostatními uspěje a bude podpořen, mohl by nabídnout přibližně 1300 m2 prostor již od roku 2012,“ informoval Petr Skokan, předseda Euroregionu Nisa.

V česko-polském příhraničním programu bylo od roku 2007 podpořeno 133 projektů za 150 milionů EUR, například opravy silnic v příhraničí, obnova turistických stezek nebo spolupráce měst a škol.

Euroregionem Nisa se označuje oblast současného Libereckého kraje, Šluknovska a přilehlého polského a německého příhraničí. Na polské straně toto pojmenování obsahuje např. celé Krkonoše, na německé sahá až k Drážďanům. Jedná se o území asi s 1,7 mil. obyvatel. ERN vznikl po vzoru západních zemí v roce 1991 jako potřeba propojit území, které bylo vlivem 2. světové války poznamenáno stěhováním obyvatel, posunem hranic a následnou devastací v materiální i duchovní rovině. Česká část Euroregionu Nisa má dnes 139 členů, z toho je 136 obcí a další tři zastupuje Krajská hospodářská komora, Sdružení Český ráj a Liberecký kraj.

 

Další informace na tel. čísle: 724030306 (Jaroslav Zámečník, jednatel Euroregionu Nisa)

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky