Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Železnobrodské Skleněné městečko vzdalo hold sklářům i studentům

Mgr. Langer Jiří

  • 16. 09. 2012 15:54

Sdílet článek

 

Již 6. ročník městských slavnostní, pojmenovaných po stejnojmenném filmu z roku 1959, se uskutečnil o víkendu 15. - 16. září v Železném Brodě. Oficiální městské slavnosti sklářského řemesla představují jedinečné setkání sklářů, příznivců a obdivovatelů sklářského řemesla.

Po zahájení, jehož se zúčastnili i zástupci Libereckého kraje - hejtman LK Stanislav Eichler a jeho náměstci Vít Příkaský a Radek Cikl, byly pro návštěvníky zpřístupněny dílny sklářské školy a poté se všichni se zúčastnili vernisáže Letní sklářské dílny 2012.

. „Studenti a učitelé připravili „tvůrčí sklářské dílny“ pro všechny, kteří si chtějí ověřit svou kreativitu v pěti oborech malovaného skla, skleněných figurek, rytého a broušeného skla či skleněné bižuterii. Školní sklářská huť přivítá obdivovatele uměleckého zpracování horkého skla,“  řekla v úvodu ředitelka SUPŠ sklářské ak. sochařka Zdeňka Laštovičková, která také pozdravila starostu města André Jakubičku, zástupce spřátelené obce Olšina a města Jelení Hora a další vzácné hosty.

Při té příležitosti předal železnobrodský starosta starostovi Olšiny šek na 200 tisíc Kč jako výraz solidarity občanů města k letošním povodním v Olšině.

Sklářská škola nabídla výrobcům skla své výstavní prostory, ve kterých mohli prezentovat vlastní produkci v rámci Sklářského veletrhu. Kromě této prezentace měly firmy možnost sklo ve škole rovněž prodávat.
V prostoru Malého náměstí čekalo na všechny návštěvníky předvádění sklářských řemesel pod širým nebem – tvorba foukaných skleněných figurek, vzorování skleněné bižuterie, pískování a rytí skla, tvarování technického dekorativního skla nad kahanem, vinuté skleněné figurky. Neodmyslitelnou součástí byla i prodej skla a bižuterie. 

Město Železný Brod ve spolupráci se zdejší sklářskou školu letos přišlo i s   novinkou v podobě organizování tzv. Letní sklářské dílny. V rámci ní mělo možnost několik vyzvaných výtvarníků, absolventů sklářské školy a studentů realizovat svá díla ve školní sklářské huti. Všichni účastníci měli společné téma „prostřený stůl“. Výsledky tohoto veskrze sympoziálního setkání byly prezentovány na vernisáži výstavy v den zahájení Skleněného městečka.
Letní sklářská dílna 2012

V Železném Brodě se díky ministerskému grantu uskutečnilo sklářské sympozium – tvůrčí setkání výtvarníků a mistrů sklářského řemesla.

 Devět sklářských výtvarníků v těsné spolupráci s šesti uměleckými řemeslníky společně zpracovali téma „Prostřený stůl“. Téma bylo pro účastníky pouze určitým vodítkem – výsledná podoba skleněných artefaktů  byla ponechána zcela na autorech. Podstatný byl originální výtvarný přístup a řemeslné provedení ve skle. Téma mohlo být transformováno do podoby užitého předmětu denní potřeby, mohlo sloužit jako reprezentační umělecký artefakt nebo volný interiérový objekt.

 Klíčem k výběru účastníků tohoto ročníku bylo absolutorium Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Železném Brodě. Jedinou výjimkou z tohoto pravidla byl výtvarník a sklářský mistr v jedné osobě Ondřej Strnadel, který svou tvorbu představil při nedávné výstavě v galerii Vlastimila Rady (působí ve Valašském Meziříčí). Mezi nejmladší účastníky, kteří v současné době studují sklářský obor na některé z vysokých škol, patří: David Valner (*1990), Jakub Petr (*1987) a Kateřina Handlová (*1988).

Zuzana Kynčlová (*1985), Václav Řezáč (*1977) a Ondřej Strnadel (*1979) své studium uzavřeli již před několika lety a patří nyní do nastupující sklářské generace, která o sobě dává v poslední době velmi často vědět.

Ivana Šrámková (*1960), Zdeněk Lhotský (*1956) a Gizela Šabóková (*1952) tvoří třetí skupinu výtvarníků, jejichž tvorba je dobře známá v České republice i v zahraničí. Svou výtvarnou činností zasahují do řady sklářských kategorií – počínaje tavenou skleněnou plastikou a interiérovým designem konče.

„Účastníci Letní sklářské dílny měly příležitost pracovat v železnobrodské sklářské škole, kde jim byli k dispozici technické a technologické zázemí hutě a brusírny skla. Každý z vyzvaných umělců spolupracoval se sklářským mistrem, který mu jeho výtvarnou vizi realizoval – Lukáš Šulc, Emil Matějka, Jaroslav Bukovský, Martin Štefánek a Jan Bohuslav. Všichni absolvovali sklářskou školu v oboru Hutní zpracování skla a jsou ve své profesi nadále aktivně činní,“ uvedla na vernisáži Zdeňka Laštovičková.

Město Železný Brod uspělo se svým projektem a stalo se tak příjemcem finanční dotace Ministerstva kultury ČR. Na této akci se kromě pořadatele, kterým byla Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská, podílelo také Městské muzeum v Železném Brodě.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky