Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Ženou regionu se stala trenérka asistenčních psů Miluše Křupalová

Mgr. Andrea Fulková

vedoucí oddělení tiskového a vnějších vztahů

  • 16. 09. 2020 14:32
  • Rozvoj

Sdílet článek

Stejně jako v předcházejících ročnících, i letošní nominace do celonárodní soutěže Žena regionu přinesly zajímavé a silné příběhy. Výjimečných žen je nespočet, jen se o jejich činech a úsilí málo veřejně mluví. Vítězkou Libereckého kraje se stala Miluše Křupalová, které titul předal v prostorách Oblastní galerie Liberec radní Michal Kříž, jenž převzal nad soutěží v regionu záštitu. Letošní 11. ročník této veřejně prospěšné soutěže se také koná pod záštitou Senátu Parlamentu České republiky a Asociace krajů ČR.

Celonárodní soutěž Žena regionu je určena všem ženám, které dosahují jedinečných výsledků nejen ve své profesi, ale aktivně se podílejí i na veřejném životě, tvoří hodnoty, pomáhají nemocným, dětem či zvířatům, přispívají ke zlepšení a rozvoji svého regionu, a ještě při tom zvládají péči o rodinu. Nejedná se přitom jen o veřejně známé a úspěšné osobnosti, ale především o obyčejné ženy, o jejichž smysluplných a nezištných aktivitách nemá veřejnost ani média většinou ani tušení. O titul Žena regionu se mohly ucházet ženy v kategoriích: podnikání, politika a veřejná správa; vzdělávání, věda a výzkum; zdravotnictví a charitativní činnost a také v kategorii umění, kultura a sport.

 „Gratulace a poděkování patří všem finalistkám, protože práce, kterou v našem kraji odvádějí pro potřebné, je neobyčejná stejně jako samy dámy,“ uvedl krajský radní Michal Kříž.

Vítězkou letošního ročníku se v Libereckém kraji stala Miluše Křupalová, která byla svým vítězstvím velmi překvapena, „Jsem zvyklá spíše být ve společnosti psů, kterým rozumím nejlépe. I tak jsem si slavnostní večer užila a seznámila se s ostatními finalistkami a jejich zajímavými příběhy. Společnou řeč jsme našly rychle a jednoduše. Lidé by ale všeobecně měli spolu více otevřeně komunikovat a naslouchat instinktům. To je i základ práce se psy.“

Vítězky ze všech krajů ještě čeká slavnostní galavečer v Senátu Parlamentu ČR, který se uskuteční 12. října 2020. Absolutní vítězkou se stává ta nominovaná žena, která získá nejvíce hlasů v rámci celé České republiky.

Slavnostního předávání cen finalistkám a vyhlášení celkové vítězky Miluše Křupalové se zúčastnili jako čestní hosté v roli „květinonošů“ zástupci významných regionálních firem, Tomáš Kučera za Pivovar Svijany a Igor Rattaj za TMR Ještěd.

Pro úplnost představujeme deset finalistek Libereckého kraje krátkými medailonky:

Petra Vlčková

Petra je ředitelkou neziskové organizace Rodina v centru. Založila miniškolku, organizovala aktivity podporující zapojování otců do péče o děti, zajišťovala vzdělávání rodičů vracejících se po rodičovské dovolené na pracovní trh. V roce 2009 rozšířila pomoc o podporu rodičům a dětem ohroženým sociálním vyloučením a chudobou. Dnes je organizace významným poskytovatelem sociálních služeb v regionu a její služby každoročně využije více než tisíc obyvatel Novoborska.

Květa Kutílková

Květa jako ředitelka Domu Raspenava buduje útulný domov pro děti s mentálním a tělesným postižením a autismem, pro děti s ústavní výchovou i pro děti z rodin, které již péči nezvládají. Jednou z jejích posledních aktivit byla realizace tréninkové kavárny pro klienty s hendikepem. Velkou organizační schopnost a píli projevila v době COVID krize, kdy zvládla zajistit chod Domova a zároveň spolupracovat s Libereckým krajem i ostatními subjekty ohledně dodávek ochranných pomůcek, testů a dezinfekčních prostředků.

Lucie Tošovská

Lucie vybudovala spolu s manželem nejmodernější zubní kliniku v Česku. Zákroky a nabízené služby její firmy Dolident jsou na nejvyšší možné světové úrovni, o čemž svědčí i mnoho klientů z Dánska, Německa i USA. Sama se věnuje zejména poskytování péče obtížně ošetřitelným až neošetřitelným dětem. V době pandemie nepřerušila jak ona, tak její klinika, práci ani na minutu. Poskytla v této době pomoc mnoha a mnoha lidem, kteří nebyli klienty kliniky, ale potřebovali pomoci od bolesti.

Věra Motyčková

Věra je zakladatelkou sdružení Motyčkovic klika. Před více než 20 lety se jednalo o partu nadšených maminek, které vymýšlely program pro svoje děti. Následovalo rozšíření aktivit na pohybové, výtvarné a vzdělávací i pro další děti a dospělé. Věře se podařilo vybudovat velmi úspěšnou soukromou školku pod záštitou ZŠ Doctrina, a nadále organizovala aktivity pro celou rodinu a různé příměstské a pobytové tábory. Kromě toho paní Věra hraje i krásná divadelní představení pro děti, vymýšlí didaktické pomůcky a provozuje smyslovou místnost pro relaxaci dětí i dospělých.

Marcela Munzarová

Marcela aneb žena, která lapila koronavirus. V zahraničí jí říkají NANO Lady, v Liberci rozjela v době nouzového stavu průmyslovou výrobu nanofiltrů proti Covidu. Paní Munzarová na jaře ohromila svět svým unikátním materiálem AntiMicrobe Web R, který umí, jak potvrdila uznávaná laboratoř Nelson Labs v USA, odfiltrovat viry a bakterie s účinností vyšší než 99,9 %. Technoložka, autorka unikátních materiálů a výkonná ředitelka firmy Nano Medical se oboru věnuje více než 15 let. Je absolventkou Technické univerzity v Liberci, podílela se na řešení mnoha vývojových projektů, má na svém kontě spoluautorství desítky patentů a užitných vzorů. V průmyslu je žen jako šafránu, v nanoprůmyslu je ale jediná.

Kateřina Havlová

Kateřina je ředitelkou Úřadu oblastního spolku Českého červeného kříže v Jablonci nad Nisou. Více než v křesle při papírování je v terénu. Ať jde o výuku první pomoci, přednášky, dozor na kulturních a sportovních akcích až po nábor dobrovolných dárců krve. Organizuje výuku první pomoci pro mateřské školy, besedy pro seniory, kurzy nejen první pomoci, ale i zdravého životního stylu, zdravotnické dozory na městských, sportovních nebo kulturních akcích. Pro každého člena OS ČČK Jablonec umí být oporou a je vždy připravená vyslechnout a pomoci komukoliv z nich.

Miluše Křupalová

Miluše působí jako trenérka asistenčních psů a sociální pracovnice ve společnosti Pestrá o. p. s. Dosud se jí podařilo připravit a předat hendikepovaným klientům deset asistenčních psů a dalších téměř dvacet štěňat se u ní vystřídalo v rámci předvýchovy. Bezchybně vychovat a správně vycvičit takového psa je dennodenní čtyřiadvacetihodinová služba. Musí mít pevný charakter, bezvadné sociální návyky a zejména ovládat speciální úkony. Jedinečné schopnosti psů a jejich tichou komunikaci propojuje se světem lidským v domovech a senior centrech. Pro školy a širokou veřejnost v regionu pořádá osvětové přednášky o psech. Svůj cit pro psy zhodnotila absolvováním kurzu Záchranářské kynologie a kurzem pro sociální pracovníky.

Kateřina Kapičková

Kateřina je druhým rokem ředitelkou Sociálních služeb města Mimoň. Za velmi krátkou dobu pozvedla úroveň nabízených služeb, zabezpečila důstojné prostředí pro klienty i zaměstnance, sama je ochotná obléct se do pracovního oblečení a v době onemocnění personálu či z důvodu COVID 19 z pozice ředitele odsloužila službu z pozice ošetřovatelky, uklízečky i zahradníka... Během uzavřeného provozu z důvodu COVID 19 byla připravena v zařízení přespávat, ačkoliv sama má rodinu a dvě děti.

Lenka Nováková

Lenka je ředitelkou Střední zdravotnické školy v Turnově. Vybudovala příkladnou prestiž školy díky oborům, které prosadila, kvalitnímu pedagogickému sboru, spolupráci se sociálními partnery a Nemocnicí Turnov. Je externí spolupracovníci Národního pedagogického institutu, aktivní členkou Českého červeného kříže, České asociace sester a publikuje do odborných časopisů. Podporuje charitativní sbírky a její studenti se zapojili do „první linie“ pomoci v boji proti Covidu v sociálních a zdravotnických zařízeních regionu. Zájem o studium na této škole je dnes dvojnásobný než před lety.

Dominika Babáková

Dominika se zapojila jako dobrovolnice do chodu mateřského centra, kde aktivně organizovala volnočasové a vzdělávací akce. Postupem času se Dominika začala setkávat s rodiči, jejichž děti mají zvláštní potřeby plynoucí jak z tělesného nebo sociálního znevýhodnění. Zvláště ji zajímala situace pěstounů a dětí v pěstounské péči a iniciovala založení pěstounského střediska při neziskové organizaci Rodina v centru. Za deset let jejího působení prošlo její péčí více než 100 pěstounských rodin a svou laskavostí a opravdovým zájmem se nesmazatelně vepsala do života mnoha dětí.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky