Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Zimní radovánky v Libereckém kraji

Ing. Moravcová Iveta

  • 30. 12. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:7295|autor:Ing. Moravcová Iveta|email:iveta.moravcova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 589|mobil:|aktualizace:]

Chcete si užít zimu na horách? Pak se vydejte do Libereckého kraje, který pro své návštěvníky připravil řadu tradičních i netradičních možností, jak strávit zimní radovánky. Záleží už jen na Vás, zda se rozhodnete pro Jizerské hory, Krkonoše, Lužické hory či Máchovo jezero. Všude na Vás čeká příjemně strávený zimní čas…

 

Krkonoše jsou nejvyšším pohořím České republiky a právem patří k nejnavštěvovanější lyžařské lokalitě. Vyznavači sjezdového lyžování určitě nepohrdnout kvalitními sjezdovými areály ve Špindlerově Mlýně, Peci pod Sněžkou či Harrachově, které mohou směle konkurovat „alpským kopcům“. K dispozici jsou i lyžařské školy, které pro Vás připraví výuku sjezdového lyžování a snowboardingu. V zimě sice slunce zapadá brzy, ale možnost lyžování nekončí ani se západem slunce. Řada areálů disponuje i umělým osvětlením, které umožňuje lyžovat i ve večerních hodinách. Pokud dáváte přednost běžeckému lyžování, určitě neodmítejte nabídku vydat se na hřebeny hor a vychutnejte si mimořádné výhledy, které budou odměnou za vynaloženou fyzickou námahu.  A kdyby náhodu bylo tradičních zimních sportů více než dost, nechejte se zlákat adrenalinem – čekají zde na Vás sněžné skútry, snowtubing (jízda na nafukovacích duších ve sněhovém tobogánu) a skijöring (jízda na lyžích tažených skútrem), výlety na sněžnicích a řada dalších.  

 

Vyhledávanou lokalitou lyžařů jsou také Jizerské hory. Jen málokteré pohoří má tak hustou síť udržovaných běžeckých stop, jako Jizerky – čeká tu na Vás přes 160 km upravovaných běžeckých tras s mnoha nástupními místy. Každý si může zvolit dle svých fyzických schopností okruh, který mu bude nejvíce vyhovovat. Jizerské hory nejsou ale jen rájem běžkařů. Na své si přijdou i sjezdaři a snowboardisté, kteří si mohou vybrat z několika sjezdových areálů nabízejících kvalitní zázemí – např. Tanvaldský Špičák, Rejdice, Ještěd. Ani této lokalitě se však nevyhýbají netradiční sporty. Pokud chcete zjistit, jaké to je, jezdit na sněhu v kajaku či skákat z trampolíny do závějí, určitě se vydejte do Bedřichova, kde si budete moci tento adrenalinový zážitek vyzkoušet na vlastní kůži.

 

Zatím ne zcela objevenou lyžařskou oblastí jsou Lužické hory, které disponují jak běžeckými tak sjezdovými tratěmi v okolí Luže a Jedlové hory. Díky nižší náročnosti jsou tratě vhodné především pro méně zdatné lyžaře či rodiny s dětmi. Můžete se ale také nechat svézt psím spřežením nebo si vyzkoušet snowkiting – neboli jízdu na snowboardu taženého padákem. To vše na Vás čeká v Heřmanicích v Podještědí. Ani při nedostatku sněhu však nemusíte zahálet. Pokud mrzne, nazujte brusle a vydejte se na Máchovo jezero.

 

O tom, že je Liberecký kraj lyžařským rájem, svědčí i fakt, že se zde organizuje velké množství mezinárodních sportovních podniků. Tím nejvýznamnějším je bezesporu Mistrovství světa v klasickém lyžování, které se bude konat ve dnech 18.2 – 1.3.2009. Neméně důležitým závodem je „Jizerská 50´“ – dálkový běh na lyžích či závody ve skoku a v letech na lyžích na Ještědu a v Harrachově.

 

A pokud se vydáte do Libereckého kraje, určitě se zastavte v některém informačním centru a kupte si slevovou kartu Benefit, díky které můžete při svých zimních radovánkách ušetřit. Kromě klasických zimních sportů či netradičních adrenalinových zážitků je karta akceptována i v několika skiservisech a půjčovnách lyžařského vybavení.

 

Více informací naleznete na www.liberecky-kraj.cz.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky