Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Změněný zákon vyžaduje od 1. srpna parkovací průkaz pro osoby se zdravotním postižením

Mgr. Langer Jiří

  • 09. 08. 2011 13:32

Sdílet článek

 

Označení vozidel přepravující osobu těžce zdravotně postiženou upravuje zákon o provozu na pozemních komunikacích – v současné době jsou tato vozidla označena speciálním označením O1.

S účinností od 1. srpna 2011 došlo ke změně zákona a nově budou vozidla přepravující osobu těžce zdravotně postiženou označena parkovacím průkazem pro osoby se zdravotním postižením. Jeho podobu stanoví prováděcí vyhláška. Parkovací průkaz pro osoby se zdravotním postižením vydá příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností tak, jako v současné době speciální označení O1.

Průkaz bude vydán osobě, které byly přiznány mimořádné výhody II. stupně s výjimkou postižených úplnou nebo praktickou hluchotou nebo III. stupně. Zjednodušeně lze říci, že se jedná o držitele průkazů ZTP a ZTP/P. Vozidlo lze označit parkovacím průkazem pro osoby se zdravotním postižením pouze v případě, řídí-li vozidlo nebo je-li ve vozidle přepravována osoba, která je držitelem parkovacího průkazu. Přepravovaná osoba je povinna prokázat na výzvu policisty nebo strážníka obecní policie, že jí byly přiznány mimořádné výhody, které ji opravňují k užívání vozidla označeného parkovacím průkazem.

Současná označení O1 mohou být používána na území České republiky do ukončení jejich platnosti, nejpozději však do 31. prosince 2012. Držitelům těchto označení vydá obecní úřad obce s rozšířenou působností na jejich žádost parkovací průkaz, podá-li tato osoba žádost před ukončením platnosti označení O1, nejpozději však do 31. prosince 2012. Při vydání parkovacího průkazu pro osoby se zdravotním postižením je třeba doposud používané označení O1 odevzdat obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky