Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Znáte hrdiny ze svého okolí?

Mgr. Markgrafová Eva

  • 11. 10. 2007 00:00

Sdílet článek

[id:5693|autor:Mgr. Markgrafová Eva|email:eva.markgrafova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 327|mobil:|aktualizace:]

Liberecký kraj podpořil prostřednictvím hejtmana Petra Skokana projekt Nadace ADRA Hrdinové mezi námi. Jeho součástí je udělení Ceny Michala Velíška. Tu letos může získat každý, kdo v uplynulých dvanácti měsících zachránil lidský život nebo zdraví a není profesionálním záchranářem, policistou nebo lékařem. Jedinou podmínkou je, že musí být nominován do 15. října 2007 někým ze svého okolí. Nominační formulář je dostupný na www.nadace-adra.cz.

 „Věřím, že projekt Hrdinové mezi námi dokáže zviditelnit postoje slušnosti a statečnosti
a motivovat veřejnost, aby je opět přijala za své,“ uvedl Petr Skokan, hejtman Libereckého kraje. „Považuji jej však také za ideální způsob, jak seznámit občany našeho kraje s iniciativami, které v rámci prevence kriminality vyvíjíme. Je velmi důležité, aby věděli, že nejsme lhostejní k jejich osudům. Chceme jim vysvětlit, že právě jejich bezpečí je pro nás jednou z prioritních věcí,“ dodal.

 Patronkou projektu Hrdinové mezi námi se stala manželka zesnulého Michala Velíška paní Iva Velíšková. Záštitu nad ním drží Asociace krajů České republiky a primátor hlavního města Prahy Pavel Bém.

 „Přestává být normální zastat se člověka v nouzi. Z ulic mizí primární slušnost. Lhostejnost lidí ke svému okolí přitom ohrožuje každého z nás,“ konstatoval Vítězslav Vurst, předseda správní rady Nadace ADRA a dodal. „Chceme vést lidi k odvaze a touze pomáhat. Připravili jsme proto dlouhodobou kampaň, která bude motivovat veřejnost k občanské statečnosti v okamžicích, ve kterých jde o ochranu či záchranu lidského života.“

 

Projekt Hrdinové mezi námi se skládá ze čtyř částí. První, s názvem Slušnost a povinnost, měla za cíl zjistit, zda lidé vědí, jak bránit sebe, svou rodinu či náhodné oběti v kritických situacích. Ve spolupráci s výzkumnou agenturou Datamar proto Nadace ADRA realizovala výzkum na téma Vy a násilí. Smyslem druhé části Pomoc a lhostejnost je upozornit informační kampaní na možnosti obrany v případě napadení. Začala 13. září, v den úmrtí M. Velíška, v Praze na Karlově náměstí dobročinným koncertem. Následně se uskuteční setkání v Plzni, Brně, Ostravě, Liberci a Hradci Králové (poslední kraj je zatím v jednání), během kterých proběhnou diskuse s hejtmany o opatřeních přijímaných v oblasti prevence kriminality v jednotlivých krajích.

 V listopadu odstartuje třetí část projektu s názvem Važme si hrdinů. Z osob nominovaných na Cenu M. Velíška vyberou členové výboru (viz příloha) pět, s jejichž příběhy bude veřejnost seznámena v reportážích  pěti po sobě následujících vydání pořadu TV Nova Na vlastní oči. Po odvysílání poslední z nich bude zahájeno týdenní telefonické, SMS a internetové hlasování, které rozhodne o vítězi. Cena Michala Velíška bude předána 12. prosince během semináře Braňme se násilí. Diskutovány zde budou především otázky spojené s právní ochranou jedince v případě napadení, resp. s možnostmi státu pomáhat lidem, kteří se v souvislosti s poskytnutím pomoci sami dostali do nouze. Seminář je součástí čtvrté stejnojmenné části projektu.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky