Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Zubačka 2013 startuje! Bude vozit lidi i do Muzea Járy Cimrmana

Mgr. Langer Jiří

  • 28. 05. 2013 17:05

Sdílet článek

Nová sezóna historických vlaků s unikátními Zubačkami na nejstrmější a jediné ozubnicové trati v Česku, která vede z Tanvaldu do Harrachova, začne v sobotu 1. června.

Oproti minulým létům počet termínů jízd klesne asi na polovinu, přeci jen není takový hustý provoz v silách nadšenců zajišťujících provoz Zubačky dobrovolnicky utáhnout. Návštěvníci Zubačky se ale letos mohou těšit na řadu novinek.

„Souprava Zubačky se představí v novém historizujícím barevném nátěru odpovídající době svého vzniku – 60. létům 20. století. Na jízdách Zubačky bude nově nasazena historická motorová lokomotiva T435.0111 přezdívaná Hektor, kterou v roce 1961 vyrobila lokomotivka ČKD Praha,“ popsal ředitel Zubačky Petr Prokeš.

Ode dne vyhlášení začne podle něj svůj provoz na nádraží v Kořenově důlní železnice o rozchodu 450 mm, po které se budou návštěvníci moci svézt důlními vláčky ze sbírek Petra Báni. Každá jízda Zubačky 2013 bude doplněna bohatým doprovodným programem.

 

Sezóna bude již tradičně zahájena Dnem dětí v sobotu 1. června. Zvláštní vlaky Zubačky odjedou z Tanvaldu do Kořenova v 10:24 a ve 13:40 hod. Na kořenovském nádraží budou připraveny soutěže, hry pro děti a další doprovodný program. Mezi Kořenovem a Harrachovem budou jezdit historické motorové vlaky s lokomotivou Hektor. Z Kořenova na Jizerku a na Příchovice bude jezdit starý autobus Škoda RTO 706.

 

„O týden později vyjede Zubačka znovu u příležitosti akce Jára Cimrman na Tanvaldsku a spolu s kyvadlovou autobusovou dopravou od kořenovského nádraží bude zajišťovat dopravu účastníků mezi dvěma centry této akce: tanvaldským kostelem Sv. Františka a příchovickým Muzeem Járy Cimrmana,“ prozradil ředitel s tím, že odjezd zvláštního vlaku Zubačky z Tanvaldu je ve 12:45 hod.

 

Letos dvakrát zavítá na Zubačku i parní lokomotiva, a to 6. července a 24. srpna. Muzeum ozubnicové dráhy s podporou krajského radního pro dopravu Vladimíra Mastníka, vstupuje do šesté sezóny. Otevřeno bude do 30. září denně od 10 do 17 hodin a cena vstupného zůstává nezměněna – 30 Kč pro dospělé a 20 Kč pro děti do 12 let a důchodce.

Bližší informace o Zubačce, nostalgických jízdách a muzeu naleznete na www.zubacka.cz.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky