Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Ještěd oslaví své výročí ve vesmírném stylu

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 03. 09. 2018 00:00

Sdílet článek

Vysílač a horský hotel Ještěd oslaví v sobotu 15. září již 45. výročí od otevření. Oslavy, jejichž hlavním organizátorem a koordinátorem je Liberecký kraj, se tradičně konají pod záštitou hejtmana Martina Půty. Návštěvníci budou mít jedinečnou příležitost prohlédnout si jindy nepřístupné prostory vysílače, hotelu, strojovny kabinové lanovky, areálu skokanských můstků či stanice horské služby. V rámci oslav proběhne i letos závod ve vynášení pivních sudů na vrchol Ještědu. Doprovodný program bude připraven ve znamení tajemného vesmíru.

„Ještěd vnímáme my místní jako samozřejmou součást města a okolní krajiny. Jsme zvyklí, ale návštěvníci jsou často ohromeni a svými reakcemi nám připomenou, jak výjimečnou a nadčasovou stavbu ve své blízkosti máme. Často nevěří, že už je to stavba „ve středním věku“ a ptají se, kde vzali stavitelé v době, kdy nebylo k dispozici skoro nic, materiály na tak unikátní stavbu. I to je jedna z věcí, které se návštěvníci dozvědí při prohlídce. Srdečně všechny zveme,“ uvedla Květa Vinklátová, radní Libereckého kraje pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.
Program je pro návštěvníky připraven od 10:00 do 18:00 hodin. U hotelu Ještěd vystoupí skupiny Imaginárium, Envej, HitFakers a Těla. Nejen pro děti budou v prostorách hotelu a restaurace probíhat divadelní a kouzelnická představení, mimozemské kreativní dílny i vesmírný foto koutek. Hotel Ještěd si mimo svou stálou nabídku připraví také „Vesmírné menu“ s kosmickou limonádou nebo vesmírnými palačinkami. Na ochoze budou již tradičně stánky regionálních prodejců.

Děti i dospělí mohou přijít převlečení za kosmonauty nebo jakékoliv mimozemské stvoření. Pro ty, kteří to doma nestihnou, bude připravena kreativní dílna v prostoru hotelové recepce, kde si budou moci vyrobit „ufonské“ čelenky. V 12:15 hodin proběhne společné focení před hotelem Ještěd.

„Letošní téma jsme si vybrali proto, že spousta lidí, kteří do Liberce míří nebo jím jen projíždějí, říká, že když vidí Ještěd, vidí raketu, chystající se ke startu do vesmíru,“ nastínila motiv tématu letošních oslav Květa Vinklátová.

Liberecký kraj vyhlašuje v rámci Oslav Ještědu 2018 výtvarnou soutěž s názvem „Namaluj Vesmírný Ještěd“ libovolnou technikou pro děti MŠ a ZŠ ve třech věkových kategoriích. Vítězové, kteří se umístí na prvním, druhém a třetím místě, budou odměněny dárky Libereckého kraje a jeho partnerů. Pravidla soutěže jsou zveřejněna na https://kultura.kraj-lbc.cz/vytvarna-soutez-pro-deti-na-tema-vesmirny-jested-n863541.htm
Na Beranově cestě vedoucí ke spodní stanici kabinové lanovky připravila společnost Decathlon outdoorové aktivity pro rodiny s dětmi. Za zdolání každé aktivity mohou děti získat razítko, a pokud jich nasbírají dostatečný počet, dostanou v recepci Hotelu Ještěd malý dárek. Svůj stánek zde bude mít i science centrum iQLANDIA s vesmírně nesmírnou Science show, soutěžemi o vstupenky a vědeckými workshopy.
Od spodní stanice lanovky odstartuje Jizersko-ještědský horský spolek závod ve vynášení sudů v kategoriích: muži 50 nebo 30 l, ženy 15 l, dorost 15 l a matka/otec s dítětem v krosně.

Bronzový medailista ze zimních olympijských her v roce 1992 František Jež provede návštěvníky areálem skokanských můstků od 10:00 v každou celou hodinu. Registrace je nutná na emailu rezervace@skijested.cz.

Kromě pravidelných linek MHD budou moci návštěvníci využít pro dopravu na Ještěd i historické tramvaje, které budou jezdit ze stanice Fügnerova. Na vrchol Ještěd se bude možné dopravit hned několika způsoby. V provozu bude kabinová lanovka Českých drah a sedačková lanovka Skalka. Zajištěna bude také přeprava z Horního Hanychova k Chatě Ještědka historickým autobusy společnosti BusLine a.s. a společnosti Ivan Pacák přepravní služby s.r.o. Všechny společnosti nabízejí u příležitosti Oslav Ještědu zvýhodněné ceny jízdného.

Na Oslavách Ještědu se podílí Liberecký kraj společně se Statutárním městem Liberec, Českými Radiokomunikacemi, a.s., Hotelem Ještěd, Českými drahami, a.s., Dopravním podnikem měst Liberce a Jablonce nad Nisou, a.s., TMR Ještěd a.s., Horskou službou České republiky, společností BusLine a.s., Boveraclubem, společností Ivan Pacák přepravní služby s.r.o., Jizersko-ještědským horským spolkem, Oblastní galerií Liberec, iQLANDIÍ a společností Decathlon.

  • Oslavy_Ještědu (.pdf)
    1 MB
    03. 09. 2018 14:22

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky