Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Krakonošův Divadelní podzim slaví. Letos mu je padesát

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 24. 09. 2019 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

Čas padajícího barevného listí, větrů a plískanic patří v Krkonoších již tradičně přehlídce venkovských ochotnických souborů Krakonošův divadelní podzim. Jeho letošní, již padesátý ročník, se ve Vysokém nad Jizerou uskuteční od 11. do 19. října. Hlavním hostem festivalu bude herec Tomáš Töpfer. Záštitu nad festivalem převzali senátor Parlamentu České republiky Jaroslav Zeman a hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

„Přehlídka je tak vyhlášená, že bývá na jednotlivá představení velmi často vyprodáno dlouho dopředu. A není divu. V posledních letech se snažím alespoň jedno představení z přehlídky vidět a vždy odcházím nadšená,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Tento rok návštěvníci uvidí kromě dalších akcí jedenáct představení. Přehlídku zahajuje domácí Divadelní spolek Krakonoš hrou Republiku za koně a fotbal. Těšit se ale lze na spoustu dalších zajímavých představení, například Počestné paní aneb Mistr ostrého meče v podání Divadelního spolku bratří Mrštíků Boleradice nebo Zločin na Lipnici aneb Dracula je zpět; uvede jej Malá Divadelní Kumpanie Kouřim.

Hlavní program doplňuje koncert pěveckého sboru Mládí, vzdělávací akce, jakými jsou každodenní rozborové semináře k jednotlivým soutěžním představením, vzdělávací kurzy, vítání souborů před divadlem, večerní posezení se souborem a výstavy. Ta, jež je k vidění v místním muzeu a vrací zpět do předcházejících pěti desetiletí. Kulaté jubileum festivalu připomene publikace, dokumentární film, pamětní mince a také novinka — videokavárna v divadle Krakonoš, kde bude možnost vidět různé dokumenty týkající se přehlídky či divadla Krakonoš.

 „Nejvíce mě těší zájem diváků nejen z Vysokého, který nepřestává udivovat hostující soubory. Vděčná jsem za finanční i společenskou podporu, ať ministerstva kultury, kraje, samotného města Vysokého, nového hlavního partnera EMBA Paseky a všem, kteří přispějí zdatné festivalové padesátnici k její mimořádné atmosféře a dobrému průběhu. Však se může kdokoliv přijet přesvědčit sám. Vládce hor na vše řádně dohlédne, protože právě jemu patří během festivalu po celý týden klíč od města a městská práva,“ dodala Svatava Hejralová, ředitelka festivalu.

Krakonošův divadelní podzim je národní přehlídka venkovských divadelních souborů z České republiky pořádaná každoročně vždy na podzim ve Vysokém nad Jizerou. Vyhlašovatelem je Svaz českých divadelních ochotníků za finančního přispění Ministerstva kultury ČR, Libereckého kraje a města Vysoké nad Jizerou, které je zároveň spolu vyhlašovatelem KDP. Pořadatelem je občanské sdružení Větrov, úzce spolupracující s divadelním spolkem Krakonoš, v jehož budově i sídlí. Během roku se k přípravě přehlídky pravidelně scházejí dobrovolní zástupci všech institucí podílejících se na přehlídce.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky