Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Křišťálové údolí otevírá brány. Kam zavede v Českém ráji?

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 16. 10. 2019 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

Blíže představit turistům i obyvatelům kraje to, co proslavilo region po celém světě, má za cíl unikátní projekt s názvem Křišťálové údolí — Crystal Valley. Dokládá, že staletá tradice výroby šperků, skla a bižuterie je stále živá. Poprvé otevře své brány Křišťálové údolí o víkendu 26. a 27. října a nabídne dva dny otevřených dveří v téměř 50 sklárnách, ateliérech, muzeích a školách v Českém ráji, Jizerských horách, Lužických horách a Krkonoších. První ze série pozvánek míří do Českého ráje.

„Šperky, zlatnické i bižuterní, by měly být ozdobou každé ženy. V našem kraji vznikají pod rukama šikovných řemeslníků a výtvarníků v takové šíři, že si vybere skutečně každá. A bylo by tou nejlepší vizitkou Křišťálového údolí, kdyby to byl právě pro dámy z našeho regionu přirozený každodenní doplněk,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Železný Brod

Šperkařská dílna Stefany má historii téměř stoletou. Zájemci si budou moci během prohlídky vyzkoušet jeden z procesů brusičského řemesla, vyrobí si jednoduchý šperk a dostane se jim i rodinných příběhů. Dveře svého ateliéru otevře také Pavlína Čambalová, rytečka skla, která také učí rytí a pořádá workshopy po celém světě. Sklářské studio Oliva Glass představí svou tavenou plastiku, šperky a mozaiku. Nahlédnout bude možné také do společnosti MISAMO, jejímiž produkty jsou autorské bižuterní šperky a originální skleněné šperky z vinutých perlí.

Další zájemce přivítá Městské muzeum v Železném Brodě, jehož expozice přibližuje historii výroby skla v Železném Brodě od poloviny 19. století do současnosti. Další část expozice představuje činnost železnobrodské sklářské školy, první české sklářské školy založené v Železném Brodě roku 1920. Současnou uměleckou sklářskou tvorbu a zároveň unikátní technologii skleněné tavené plastiky, která se zrodila v Železném Brodě, zastupuje galerie děl světoznámých sklářských výtvarníků Jaroslavy Brychtové a Stanislava Libenského. Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská představí výstavní sál s prezentací prací žáků, aulu s projekcí, laboratoř oboru Technologie skla a školní sklářskou huť, kde budou prezentovány horké techniky zpracování skla.

Turnov

V Muzeu Českého ráje v Turnově si mohou návštěvníci akce prohlédnout sbírku drahých kamenů a v podzemní Klenotnici pak luxusní historickou kolekci šperkařských prací ze sbírky turnovské střední uměleckoprůmyslové školy. V Turnově se nalézá rovněž firma Jewstone, jež produkuje malé série šperků s převážně přírodními kameny; k vidění zde bude ukázka výroby šperků od grafického návrhu až po hotový klenot.

Světově uznávaní umělci, autoři bankovek, zlatníci i kováři jsou absolventy turnovské Střední uměleckoprůmyslové školy a Vyšší odborné školy, jejíž kořeny sahají do roku 1884. Zaměřuje se hlavně na šperky z drahých kovů, na drahé kameny, umělecké kovářství, umělecké odlévání kovů a rytí kovů. Na Vyšší odborné škole se pak studenti věnují restaurování památek z kovů; vznikala zde například kopie českých korunovačních klenotů.

Mírová pod Kozákovem

Firma Parsi je ateliérem výtvarnice Kamily Parsi, která tvoří skleněné autorské šperky, dekorace a vánoční ozdoby již od roku 1997; zabývá se replikami historického skla, tvorbou svítidel a skleněných ozdobných špendlíků.

Více informací o projektu Křišťálové údolí naleznete na webových stránkách www.crystalvalley.cz či na facebookovém profilu Visit Crystal Valley.

  • Křišťálové údolí — Český ráj (.xlsx)
    12 kB
    17. 10. 2019 12:15

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky