Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Vůně květin a šumění lesa. Jídelnu v Lípě zaplní dřevořezby

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 14. 06. 2019 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

Novou výstavu chystá Galerie Jídelna ve Vlastivědném muzeu a galerii v České Lípě. Pod sloganem Díla, kterých se můžete dotýkat, a která se dotknou i Vás, se zde představí Tomáš Záborec.

Letos sedmačtyřicetiletý Tomáš Záborec je výtvarník původem ze Slaného, jenž se zabývá kombinací dřevořezby a malby. Jeho díla souznící přírodní tematikou s přírodním materiálem různých druhů dřeva mohli návštěvníci potkat na desítkách výstav po celé České republice. Přáním autora je, aby jeho rozměrné, často i vícedílné dřevomalby, probouzely emoce a pocity.

 „Při ztvárnění a uchopení charakteru vybraného tématu se snažím o to, aby z obrazu voněla tráva, čišel chlad, fičel vítr – a škála těchto vjemů je nekonečná. Pokud návštěvník odejde z výstavy s pocitem, že viděl přírodu v podobě jemu důvěrně známé a blízké, pak jsem tomu cíli blíže,“ říká tvůrce.

Metoda jeho práce spočívá ve využití různých zářezů, vrypů a dlabání do dřeva. V konečném výsledku tento způsob tvorby umožňuje i zapojení jiných, než jen zrakových smyslů – možnost seznámit se s obrazem dotykem, hmatovým vjemem, evokuje i další známé zážitky, jakými jsou vůně květin či šumění lesa. Toto vše má za úkol vytvářet výsledný dojem, vyvolávat vzpomínku, stát se obdobně jakýmsi symbolickým zářezem do podvědomí zúčastněného diváka.

Vernisáž výstavy je v Galerii Jídelna ve čtvrtek 20. Června od 17 hodin. Výstava potrvá do 29. září.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky