Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Brazilský velvyslanec pátral v Ralsku po stopách předků

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 31. 08. 2015 15:35
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Pátrat po stopách předků tisíců spoluobčanů přijel do Libereckého kraje brazilský velvyslanec George Monteiro Prata. V pátek 28. srpna navštívil několik míst Českolipska, kde hledal informace o předcích mnohých Brazilců, kteří odešli do největší země Jižní Ameriky převážně v 19. století. Velvyslance a jeho doprovod provázel po cestě i náměstek hejtmana Libereckého kraje Josef Jadrný. 

Velvyslanec George Monteiro Prata nejprve zamířil do Krajanského muzea vystěhovalectví do Brazílie, které stojí v Ralsku - Náhlově. Sešel se tam s jeho zakladatelem Petrem Polakovičem, který sám po historii lidí, kteří emigrovali do Brazílie, intenzivně pátrá. Setkání se zúčastnili i zástupci města Ralsko, starosta Miloš Tita a místostarosta Miroslav Tůma, ke kterým se připojil i starosta Mimoně František Kaiser. Příležitosti sejít se nad společným tématem s návštěvníky z Brazílie využili i zástupci českolipského archivu, Sdružení Lampa, PIC Náhlov a Vojenských lesů a statků.

„Pan velvyslanec poutavě hovořil o tématu, protože se sám aktivně zabývá hledáním informací o předcích, bádá spolu s dalšími v archivech a právě proto do Libereckého kraje přijel. Spousta lidí, kteří se tehdy přesunuli do Brazílie, totiž pocházelo ze severní části Čech a konkrétně z Českolipska,“ vysvětlil náměstek Josef Jadrný.

U příležitosti návštěvy velvyslanec vzpomněl i prezidenta Juscelina Kubitschka, jehož matka měla české předky. Prohlédl si informační stezku za náhlovským muzeem a kapličku. Návštěva pak pokračovala prohlídkou Kuřívod a velvyslanec se zastavil i v pyrotechnickém muzeu v Ralsku.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky