Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Česká Lípa má nové Hemodialyzační středisko

Bc. Lenka Klimentová

odborný zaměstnanec

  • 21. 11. 2018 00:00
  • Ekonomika
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Českolipská nemocnice završila realizaci nového Hemodialyzačního střediska. Pacientům, kterým středisko poskytuje komplexní diagnostiku a léčbu onemocnění ledvin, slouží zcela nové oddělení, nové interiérové prostory, přístrojové vybavení i zázemí samotného provozu. Na oficiální otevření ve středu v poledne přijel hejtman Libereckého kraje Martin Půta, statutární náměstkyně hejtmana Jitka Volfová, náměstek pro rezort zdravotnictví MUDr. Přemysl Sobotka, radní Jiří Löffelmann a další hosté.

Hemodialyzační středisko bylo vybudováno v přízemí bývalé dětské nemocnice, v budově C. „Zadní trakt přízemí byl prakticky zcela přebudován tak, aby odpovídal potřebám moderního hemodialyzačního střediska,“ vysvětlil generální ředitel českolipské nemocnice Pavel Marek s tím, že dnes v novém moderním středisku poskytujeme péči pro přibližně 60 dialyzovaných pacientů, přičemž jejich počet neustále stoupá. Dalších 60 až 90 pacientů ošetří měsíčně středisko ambulantně.

Celá investiční akce Přesun a modernizace Hemodialyzačního střediska si vyžádala náklady
ve výši necelých 44 milionů korun. „Velké poděkování patří našemu akcionáři, Libereckého kraji, který nám poskytl příplatek mimo základní kapitál ve výši čtyřicet milionů korun a díky kterému mohlo nové středisko vzniknout,“ uzavřel generální ředitel.

„Jsem rád, že se z peněz realizují projekty, které jsou potřeba,“ zhodnotil investici hejtman Libereckého kraje Martin Půta s tím, že ho těší, že nové oddělení hemodialýzy vypadá jako oddělení z 21. století. „Pro mne je to zároveň potvrzení i toho trendu, kdy kraj jasně říká,
že českolipskou nemocnici pro pacienty na Českolipsku prostě potřebuje. Jako majitelé jsme připraveni do ní investovat i v příštích letech,“
shrnul hejtman Martin Půta.

Hemodialýza si vyžádala zcela nové dispoziční uspořádání prostor. Středisko má novou vstupní halu, odborné ambulance, vlastní „open space“ hemodialýzy, která obsáhne kapacitu 12 pacientů, prostor pro 1 akutní lůžko a 1 lůžko izolace. Centrum nabízí velkou otevřenou sesternu i nezbytné zázemí pro lékaře a ošetřovatelský personál.

 „V rámci modernizace hemodialýzy byla v dolním patře vybudována přečerpávající stanice, úpravna vody, a vznikl prostor pro míchání roztoků. Tyto prostory tvoří srdce technického zázemí samotné hemodialýzy,“ upřesnil technický a provozní ředitel nemocnice Jan Mencl. V pavilónu je umístěna také nová strojovna vzduchotechniky a na střeše pak klimatizační jednotka. Celé prostory se dočkaly nových rozvodů elektrické energie, nového osvětlení a nezbytnou rekonstrukcí prošly například i svislé rozvody vody nebo odpady.

Z přístrojového vybavení slouží pacientům moderní monitor hydratace, který měří procento vody v těle člověka, osmnáct nových hemodialyzačních monitorů, ty pak dělají vlastní dialýzu. Středisko je kromě lůžek vybaveno třemi dialyzačními křesly, novými vyšetřovacími lehátky, lůžkem s vestavěnou pacientskou váhou, samostatnými pacientskými váhami s tiskárnou a péči o pacienty zkvalitní také nové monitory vitálních funkcí.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky