Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Českolipská nemocnice má nové digitální skiagrafické pracoviště včetně PACs, ale i nový počítačový tomograf (CT)

Mgr. Langer Jiří

  • 04. 11. 2013 17:43
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Nový CT přístroj zrychlý a zkvalitní zobrazovací proces, sníží „rtg“ zátěž pacientů. Zlepšení je velké zejména v kvalitě zobrazení, nejvýrazněji u cévních vyšetření. Toto je významně přínosné pro funkci iktového centra na neurolgickém oddělení NsP Česká Lípa – přináší rychlé a kvalitní vyšetření mozkových příhod, které zásadně ovlivní  další časnou léčbu pacienta.Ta je pro výsledek léčby rozhodující. Slavnostního zahájení provozu se zúčastnili hejtman LK Martin Půta a statutární náměstkyně hejtmana Zuzana Kocumová a další hosté.

Viz také video: https://www.youtube.com/watch?v=wOwjE3VUmMc&feature=c4-overview&list=UUkp2cNxSkgALb2i3lqO-Ypw

 

Digitalizace radiodiagnostického oddělení NsP výrazně přispěla ke zrychlení a zkvalitnění práce. Snímky se již neprovádí na klasické filmy, ale jsou v digitální podobě. Jsou  rychle a kvalitně dostupné na všech odděleních nemocnice. Lze je okamžitě přenášet i do jiných zdravotnických zařízení.

Digitalizace skiagrafického pracoviště se uskutečnila zásluhou projektu českolipské nemocnice s názvem Zlepšení zdravotnické péče v regionu prostřednictvím modernizace rentgenového vybavení NsP Česká Lípa. Tento projekt je financován z regionálního operačního programu ROP NUTS II Severovýchod.  Zdrojem financování  nového CT jsou Strukturální fondy EU, Prioritní osa 3 /Zvýšení kvality a dostupnosti veřejných služeb, Oblast intervence 3.2. Služby v oblasti veřejného zdraví/. Vše za podpory Libereckého kraje.

NOVÉ CT  „AQUILION CXL“

Přístroj výpočetní tomografie Aquilion CXL patří v současnosti k nejmodernějším

64-vrstvým spirálním CT přístrojům. Je vyrobený japonskou firmou Toshiba. Díky moderní konstrukci detektoru umožňující  rychlé  snímání daného objemu v podélné ose pacienta v 64  fyzických vrstvách na jednu rotaci ( oproti dosud užívanému 16 vrstvému přístroji) a novému výpočetnímu systému umožňuje Aquilion CXL velice rychlou rekonstrukci v 64 tomorovinách na jednu otáčku a tím extrémně rychlé vyšetření pacienta.

Aquilion CXL umožňuje splnění všech klinických požadavků na současnou moderní CT diagnostiku a je  vybaven moderním diagnostickým software  pro provádění všech potřebných klinických aplikací, jako jsou například: vyšetření traumat, neurovaskulární a cévní vyšetření, vyšetření břicha a pánve, vyšetření plic, CT endoskopie a v neposlední řadě perfuzní vyšetření mozku.

Oproti většině v současnosti používaných CT přístrojů Aquilion CXL využívá všech dostupných nejmodernějších technologii, jako jsou aktivní kolimátor, adaptivní iterativní proces rekonstrukce a mnoho dalších a tím podstatně snižuje radiační dávku pacienta a zlepšuje kvalitu obrazu. Nová generace rekonstrukční jednotky a aplikační software „SURE Technologies“ dále zlepšují propustnost pacientů pracovištěm, zkracuje se tak čas potřebný pro diagnózu. (Ing. Otakar Pluhař, Audioscan, Praha)

 

 

Primářka radiodiagnostického oddělení MUDr. Hana Čerbáková:

 

„Naše oddělení prošlo a prochází dokonce roku 2013 velkou technickou obměnou a dostává se na potřebnou úroveň  rentgenových pracovišť nemocnic stejného rozsahu péče.Také se zkvalitní  celé široké spektrum výkonů našeho oddělení.

Toto období je náročné pro všechny zaměstnance oddělení -  vše probíhá s minimálním omezením provozu a ještě v době výměny oken a oplášťování nemocnice. Ale stejně nás těší.“

 

„Snímkování pacientů je zajištěno v celém rozsahu 24 hodin denně - pracovní doba od 7,30 do 15,30, v ostatních hodinách pohotovost radiologických asistentů a lékaře.

CT vyšetření v celém rozsahu dostupná 24 hodin denně ve stejném režimu.

Jedná se o celotělová CT vyšetření, včetně cévních vyšetření, punkcí, biopsií a drenáží.“

 

„Významnou část našich oddělení tvoří screeningové mammografické centrum, které je akreditované. Jedná se o výkony nejen preventivní ale i diagnostické s léčebnými punkcemi a diagnostickými biopsiemi.“

 

„Další zlepšení očekáváme s obměnou nového angiografického přístroje. Vyšetřujeme pacienty s nemocemi cév, zejména dolních končetin a provádíme léčebné výkony (angioplastiky a stenty) v celém rozsahu. Nejvýraznější přínos těchto výkonů a to v oblasti bérce se týká pacientů s cukrovkou, které může ochránit před amputací nohy.“

 

„Vyšetřujeme a ošetřujeme, ve spolupráci s interním oddělením, i žlučové cesty. Provádíme ultrazvukovou diagnostiku břicha, končetin, kloubů a prsů + cévní vyšetření celotělově, včetně krčních tepen.“

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky