Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Evropský pohár radiem řízených modelů historických plachetnic bude na Kristýně

Mgr. Langer Jiří

  • 29. 04. 2013 15:47
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

 

Již tradičně se na vodní nádrži Kristýna u Hrádku nad Nisou potká od 3.  do 5. května (pátek až neděle) na padesát  modelů historických plachetnic na dálkové ovládání (RC) v soutěži o 6. Evropský pohár 2013 za účasti modelářů z několika evropských zemí.  

V neděli ve 13 hodin předá ceny vítězům náměstkyně hejtmana LK pro sport Zuzana Kocumová, která převzala nad závody záštitu.

Evropský pohár obsahuje dvě soutěže - v pátek Zlatá plachta Kristýny (12 – 18 hod.), v sobotu pohár Trojzemí (10 až 18 hod.) a  třetí – nedělní Modrá stuha (10 - 12 hod.), připravili pořadatelé z jabloneckého Klubu lodních modelářů Admiral jako putovní společnou regatu všech zúčastněných lodí kolem na vodě postaveného majáku.

„Soutěží se účastní lodě třídy NSS-A s bermudským oplachtěním -jachty, NSS-B s golfovým oplachtěním (kutry) a lodě kat. NSS-C s příčnými plachtami – klipry,“ uvedl za klub Admirál Zdeněk Tomášek.

Kristýna je podle hlavního pořadatele Jiřího Kreisela již tradičním místem zahájení sezóny RC modelů historických plachetnic – tedy modelů stavěných podle originálních plánů a fotografií skutečných lodí. 

Toto setkání je vlastně první možností provětrání plachet modelů po dlouhé zimní přestávce, možností pochlubit se čerstvě dopracovanými detaily na modelu, či přímo modelem novým. Právě proto je Kristýna mezi modeláři tak oblíbená a proto také přitahuje modeláře ze všech koutů republiky.
Další, co láká na Kristýnu, je možnost poměření se se zahraniční konkurencí. Ta bývá kvalitní a k účasti na Kristýně soutěžící mnohdy urazí i přes tisíc kilometrů.

Tradičně velká účast je z Ruska. Navíc letos naši soutěž Rusové mohou považovat i za dobrý trénink před Mistrovstvím světa organizace lodních modelářů Naviga, sdružující modelářské svazy jednotlivých zemí. Mistrovství světa, které tato země bude hostit v srpnu, se koná jednou za dva roky.
Stejně tradiční je i účast ze Slovenska, ale jak vždy konstatujeme, Slováci jsou u nás stejně doma, jako my při výjezdu do této země. Těší nás účast z Polska, která je letos opět přislíbena -  snad se již prolomila několikaletá neúčast polských modelářů na našich soutěžích. Jediné, co nás, pořadatele mrzí, je loňská absence kvalitních německých modelářů, kteří byli vždy oživením soutěží. Snad se to letos opět podaří.

A nyní k vlastní soutěži. Ta proběhne ve třech dnech, od pátku 3. května do neděle 5. května. První dva dny budou patřit hodinovým regatám – rozjížďkám jednotlivých tříd, jejich výsledky pak určí vítěze dvou vypsaných soutěží Zlatá plachta a Pohár Trojzemí. Současně také v pátečním dopoledni budou všechny modely bodově ohodnoceny pětičlennými komisemi rozhodčích, protože i kvalita provedení modelu, modelářem připravené a dodané podklady a také shoda modelu s předlohou ve formě bodů vstupuje do vzorce, kterým je handicapovým způsobem přepočítáván výsledný čas každého modelu v regatách.

V sobotu večer tedy bude rozhodnuto ve zmíněných soutěžích a v nedělním dopoledni se soutěžící mohou zcela soustředit na závěrečnou velkou regatu Modrá stuha. Ta se již jede pro všechny kategorie současně a tak startovní pole modelů bývá velké. Navíc se jedná o tzv. putovní regatu, kdy soutěžící svůj model ovládají za chůze po břehu. Jeden otočný bod, bóje ve formě typického majáku, je totiž velmi vzdálen od prostoru startu. Tato regata je velmi oblíbena a je to tradiční závěr celého setkání, po kterém následuje jen předávání diplomů, pohárů a medailí.

„Přijměte tedy srdečné pozvání od pořadatelů Klubu lodních modelářů Admirál a českého Minisailu,“ zve hlavní pořadatel Jiří Kreisel a rozhodčí . Zdeněk Tomášek.

Na Kristýně bude připraveno příjemné prostředí místního rekreačního areálu, výborné jídlo, ale hlavně mnoho zajímavých funkčních modelů plachetnic, které na místní hladině vytvoří dokonalý pohled na bílé plachty rychlých lodí.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky