Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtman zahájil v Liberecké Tipsport areně 4. Hry zimní olympiády dětí a mládeže ČR

Mgr. Langer Jiří

  • 01. 02. 2010 13:35
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

 

Hry IV. zimní olympiády dětí a mládeže České republiky v Libereckém kraji začaly včera slavnostním nástupem všech zúčastněných družstev v Tipsport areně v Liberci. Hejtman LK Stanislav Eichler na vyzvání předsedy Českého olympijského výboru Milana Jiráska v přítomnosti předsedy Senátu Přemysla Sobotky, předsedy organizačního výboru a náměstka hejtmana por školství, tělovýchovy a sport Radka Cikla hry slovy „Prohlašuji  Hry IV. Zimní olympiády dětí a mládeže České republiky v Libereckém kraji za zahájené!, odstartoval pětidenní maratón, ve kterém se utká 923 sportovců ze všech krajů.

Defilé jednotlivých výprav vedli jako vlajkonoši významní čeští sportovci - František Kučera (lední hokej Praha), Radek Ťoupal (lední hokej Jihočeský), Kateřina Beránková a Otto Dlabola (krasobruslení Jihomoravský), Jan Kubíček (triatlon Karlovarský), Dagmar Hromádková – Švubová (běh na lyžích Kraj Vysočina), Michaela Kvačková – Vernerová (judo Královéhradecký), Miroslav Šimek (vodní slalom Liberecký), Jiří Raška (skok na lyžích Moravskoslezský), Jan Tomajko (lední hokej Olomoucký), Vladimír Martinec (lední hokej Pardubický), Bohuslav Ebermann, (lední hokej Plzeňský), Libor Capalini (moderní pětiboj Středočeský), Zdeněk Pecka (veslování Ústecký) a Olga Křížová – Charvátová (alpské lyžování Zlínský)

Slavnostní zahájení chvílemi bralo dech, chvílemi ale dalo divákům v klidu odpočinout. Vztyčení olympijské vlajky, zapálení olympijského ohně, státní hymna v podání dětského pěveckého sboru Severáček, poté malá exkurzi do minulosti lyžování při setkání s lyžníky a vzápětí vrstevníci z A-Stylu ukázali, že sportovat se dá cool a stylově.

Boj o 312 medailí v devíti zimních sportovních odvětvích a dvou kulturních soutěží začal. V kategoriích mladších i starších žáků a žákyň se bude v rámci ODM 2010, která je projektem Českého olympijského výboru a koná se pod záštitou Asociace krajů ČR, soupeřit v devíti druzích sportu - alpské disciplíny, běh na lyžích, biatlon, krasobruslení, lední hokej, severská kombinace, skok na lyžích, rychlobruslení na krátké dráze, snowboarding - a ve dvou uměleckých soutěžích (společenský tanec a výtvarná soutěž). Hostitelskými městy jsou Liberec (Tipsport arena, Svijanská aréna, sjezdařský areál Ještěd, Vesec), Česká Lípa (zimní stadion), Jablonec nad Nisou (Břízky, Městský zimní stadion), Harrachov (skokanské můstky, běžecké tratě) a Rejdice (O2 Extra park). Umělecké soutěže budou mít zázemí v Centru Babylon v Liberci.

 

 

Vystoupení hejtmana Stanislava Eichlera na slavnostním zahájení

ODM 2010 dne 31. ledna v Tipsport Areně

 

Vážené dámy, vážení pánové, vážení hosté a především milí účastníci olympiády dětí a mládeže 2010 v Libereckém kraji!

 

Náš kraj se stal v poslední době významným pořadatelem zimních sportovních akcí v České republice. Loni jsme sledovali v akci účastníky mistrovství světa v klasickém lyžování, letos pořádáme Hry IV. Zimní olympiády dětí a mládeže ČR a příští rok nás čeká organizace 10. Zimního evropského olympijského festivalu mládeže. Je to důkaz toho, že zde máme nejen výborné přírodní podmínky a velice kvalitní sportoviště, ale také dostatek obětavých lidí, kteří chtějí udělat něco pro druhé.

Osobně mám velkou radost z toho, že k nám nyní zavítají mladí sportovci-žáci základních škol ze všech krajů republiky a že jim můžeme pro jejich boje o medaile nabídnout nádherné a moderní areály v pěti městech našeho kraje – Liberci, Jablonci nad Nisou, České Lípě, Harrachově a Rejdicích. Tyto areály byly vybudovány pro vrcholné mezinárodní soutěže seniorů, ale je správné, že nyní se v nich představí talentovaní sportovci, z nichž v budoucnu vyrostou nepochybně mnozí úspěšní reprezentanti. Věřím, že pro všechny účastníky ODM 2010 to bude dostatečně silná motivace k tomu, aby u svého koníčka i v dalších letech zůstali a přijížděli k nám za čas znovu i jako špičkoví závodníci.

Jménem všech organizátorů mohu Vám, účastníkům Her, slíbit, že Liberecký kraj – tak, jak je to u nás ostatně zvykem – se vynasnaží být dobrým a pozorným hostitelem. V přípravě jsme udělali vše pro to, aby se Vaše krásná a prestižní akce uskutečnila opravdu na vysoké úrovni.

Přeji Vám pravé zimní počasí, co nejlepší formu a hodně úspěchů v soubojích s brankami, body i vteřinami. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky