Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kategorizace dálnic a silnic I. třídy – aktualizace

Mgr. Langer Jiří

  • 10. 03. 2010 16:40

Sdílet článek

 

Kategorizace dálnic a silnic I. třídy – aktualizace

(Důvod předložení: Stát prostřednictvím Ředitelstvím silnic a dálnic ČR zpracoval aktualizaci Kategorizace dálniční a silniční sítě ČR. Zpracování je potřeba zejména z důvodu změny České státní normy 736101 – Projektování dálnic a silnic. Vzhledem k tomu, že změny se dotýkají i samosprávy, je nutné projednání s kraji.

Zásadní změny oproti současnému znění dokumentu:

  1. vznik nové kategorie pozemní komunikace: S 11,5(2+1) – tzn. třípruhové uspořádání silnice směrově nerozdělené. Například z Libereckého kraje v současné době úsek od Bílého Kostela na Rozkoš. Nově se v Libereckém kraji navrhuje toto uspořádání na silnicích:

-         I/65 Rádelský Mlýn - Jablonec n. N.

-         I/13 Svor – Jitrava

-         I/13 Jitrava - Bílý Kostel n. N.

S těmito návrhy Liberecký kraj souhlasí.

  1. Změna kategorie stávající silnice I. třídy č. 35 v úseku Bílý Kostel nad Nisou – Hrádek nad Nisou z S 22,5/80 (čtyřpruhové uspořádání) na S 11,5/80(dvoupruhové uspořádání)

Liberecký kraj nesouhlasí, jelikož se jedná o hlavní silniční tah do Polska a Německa a v rámci plánovaného otevření nového silničního propojení v Hrádku nad Nisou dojde k navýšení intenzit a tím naplnění předpokladů intenzit dopravy. Na základě výše uvedeného Liberecký kraj doporučuje zapracovat kategorii S 24,5/80 v úseku Bílý Kostel nad Nisou – Hrádek nad Nisou

  1. Změna kategorie stávající silnice I. třídy č. 10 v úseku Turnov – Tanvald

Liberecký kraj nesouhlasí. Tento úsek silnice má dle zákona o pozemních komunikacích charakter silnice I. třídy, protože slouží pro mezinárodní a dálkovou přepravu. Změna kategorie pozemní komunikace není v dokumentu „Kategorizace dálnic a silnic I. třídy“ odůvodněna. Na základě výše uvedeného Liberecký kraj doporučuje ponechat silnici I/10 v úseku Turnov – Harrachov, státní hranice v stávající trase v síti silnic I. třídy v navrhovaném parametru S 9,5/60. Touto změnou by Liberecký kraj musel do svého vlastnictví přijmout stavbu silnice ve výše uvedeném úseku.

  1. Změna kategorie plánované pozemní komunikace R 35 v úseku Turnov – hranice kraje

Navržené kategorie pozemních komunikací v úseku Turnov - Ktová, hranice Libereckého kraje uvažují s kategorií pozemní komunikace S (silnice), tedy koridorem silnice čtyřpruhové, či třípruhové, avšak neuvažují s kategorií pozemní komunikace R, tedy jako kategorií rychlostní komunikace.

V současné kategorizaci silniční sítě byla „kapacitní silnice 35“ v úseku Turnov – Ktová, hranice Libereckého kraje, navržena v kategorii pozemní komunikace R, jako rychlostní komunikace. V návrhu dokumentu není tato změna odůvodněna a dále není odůvodněna navržená změna kategorie komunikace v úseku Turnov – Rovensko pod Troskami a v úseku Rovensko pod Troskami – Ktová, hranice Libereckého kraje. Na základě výše uvedeného Liberecký kraj doporučuje zapracovat kategorii R 25,5/100, v úseku Ohrazenice – konec Libereckého kraje.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky