Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Komise pro finance AKČR jednala o návrhu zákona o rozpočtovém určení daní krajů a o nových operačních programech

Šírová Květa

  • 26. 02. 2013 17:38
  • Ekonomika

Sdílet článek

První pracovní jednání Komise pro finance a evropské fondy Asociace krajů České republiky se zabývalo návrhem nového zákona z dílny Ministerstva financí o rozpočtovém určení daní krajů a novými operačními programy. Jednání v Pardubicích se za Liberecký kraj zúčastnil náměstek hejtmana Marek Pieter. Hovořilo se také o rozpočtech měst a obcí.  Tyto otázky komise diskutovala s Janem Ziklem, ředitelem ministerského odboru pro financování územních rozpočtů a programového financování.

„Stávající rozpočtové určení daní není pro kraje vůbec příznivé. Vláda po krajích chce, aby s nižšími rozpočty financovaly více činností. Jako příklad mohu uvést oblast sociálních služeb, kde je propad v dotacích z úrovně státu více než 300 milionů korun,“ uvedl předseda komise asociace Martin Netolický.

Z pohledu komise se při tvorbě svých rozpočtů musí kraje každoročně potýkat s nepřesnou predikcí Ministerstva financí. Na zvyšování daně z přidané hodnoty tak regiony spíše prodělávají.  

„Ministerské odhady příjmů ze zvýšené DPH byly například vůči rozpočtu Libereckého kraje v roce 2012 o 70 milionů korun vyšší, než byla krajem dosažená skutečnost. Na druhé straně pak zvýšená sazba DPH zatížila výdaje rozpočtu kraje. Dopad do výdajů LK se projevil například na dopravní obslužnosti, a to o 16 mil. Kč, v organizacích zřizovaných krajem – např. v  resortu sociálních věcí o 23 mil. Kč, ve zdravotnictví atd.,“ vysvětlil náměstek Marek Pieter.

Komise si vyžádala další písemné podklady od ministerstva a bude se novými legislativními návrhy zabývat na svém nejbližším jednání podrobněji. K tvorbě nového zákona chce přistoupit konstruktivně a také aktivně. Kraje tak připraví i vlastní návrhy.   

Druhým nosným tématem jednání bylo čerpání evropských fondů a příprava následujícího programovacího období po roce 2014.     

Kraje vzaly na vědomí novou strukturu operačních programů, kterou přijala vláda. Celkem jich bude osm. Jednotlivé Regionální operační programy se vláda rozhodla nahradit Integrovaným operačním programem. Komise se shodla, že se kraje budou aktivně podílet na regionální dimenzi všech operačních programů. „Vše je teprve na začátku, ale jsme si vědomi toho, že nás všechny vůči Evropské komisi tlačí čas,“ uzavřel Pieter.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky