Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj podpoří nemocnice desítkami milionů

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 17. 07. 2019 00:00
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Částkou třicet milionů korun podpoří Liberecký kraj čtyři nemocnice. Přesuny peněz v rámci rozpočtu odboru zdravotnictví schválila rada kraje, dotace ještě musí odsouhlasit krajští zastupitelé.

Osm milionů korun získá Nemocnice s poliklinikou v České Lípě, tři a půl milionu pak shodně Masarykova městská nemocnice v Jilemnici a Nemocnice Jablonec nad Nisou. Nejvyšší částku, patnáct milionů, pak obdrží Krajská nemocnice v Liberci.

„Prozatím obdrží peníze tři páteřní nemocnice. Způsob poskytnutí peněz liberecké nemocnici se ještě řeší s ostatními akcionáři,“ uvedl náměstek hejtmana pro zdravotnictví MUDr. Přemysl Sobotka.

V Krajské nemocnici Liberec by rádi zakoupili radioterapeutický CT simulátor. Je jen potřeba najít způsob, jakým peníze přidělit. „V minulosti obdržela nemocnice peníze formou příplatku mimo základní kapitál s poměrným podílem všech tří akcionářů. Protože v současné době se akcionáři neshodli na tom, jak se na investičních záměrech podílet, zbývá jediná cesta, jak finance do nemocnice poslat, aby nedošlo k nedovolené veřejné podpoře. A sice navýšením základního kapitálu společnosti a zvýšením majetkového podílu Libereckého kraje ve společnosti. O této variantě zahájil kraj jednání s akcionáři,“ uvedl Sobotka.

Českolipská nemocnice dotaci využije k tomu, aby dokončila zateplení budov patologie, jídelny a staré hemodialyzační stanice. V Jilemnici za peníze nakoupí nové přístroje na gynekologicko-porodnické oddělení a dále na oddělení gastroenterologie a neurologie. Jablonecká nemocnice pořídí sonoendoskop, videolaryngoskop a sanitní vůz.

Loni podpořil Liberecký kraj páteřní zdravotnická zařízení 44 miliony korun. K tomu dostává každý rok Krajská nemocnice v Liberci na svou modernizaci 50 milionů a za stejným účelem putuje pravidelně 30 milionů do Nemocnice s poliklinikou v České Lípě. „Zdravotnická zařízení podporujeme nejrůznějšími formami. Prioritou pro kraj je výstavba nového pavilonu Centra urgentní medicíny v Krajské nemocnici Liberec, podporovat však chceme celou síť páteřních nemocnic,“ řekl hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky