Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj vydává další dokument, kterým garantuje zlepšení zdraví obyvatel

Filip Trdla

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 12. 06. 2019 00:00
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Od roku 2002 se kraj systematicky zasazuje o podporu zdraví obyvatel, což deklaruje v politicko-strategickém dokumentu s názvem Zdravotní politika Libereckého kraje-dlouhodobý program zlepšování zdraví obyvatel Libereckého kraje. Krajští radní v květnu odsouhlasili jeho aktuální znění. Dokument na období 2019 a 2020 má za cíl stabilizovat systém prevence nemocí a nalézat řešení vedoucí ke zlepšení zdravotního stavu obyvatelstva v Libereckém kraji.

„Dokument je dlouhodobým programem, kterým dáváme najevo, že zdraví obyvatel v kraji je pro nás jedna ze základních podmínek pro to, aby náš region prosperoval a lidé byli spokojení. Materiál navrhuje nejen aktivity, které by měly do budoucna zlepšit situaci v problematických oblastech zdravotnictví, ale věnuje se i tematice zdravého životního stylu, prevenci duševních nemocí či závislostem na návykových látkách. Jsem rád, že se na tvorbě akčního plánu podílejí i významní odborníci a není to jen text povrchního charakteru,“ uvedl MUDr. Přemysl Sobotka, náměstek hejtmana pro resort zdravotnictví.

Zdravotní politika na následující období řeší i další důležitá témata, jako je například význam očkování, prevence úrazů, aktivní příprava na stáří, orální zdraví apod. Veškeré aktivity se opírají o validní statistické údaje. 

V rámci zdravotní politiky aktivně pracuje třiadvacetičlenná pracovní skupina, gestory jednotlivých cílů jsou pak odborníci Krajské nemocnice Liberec,  Krajské hygienické stanice, lékaři z terénu  či odborníci Krajského úřadu Libereckého kraje. Předpokladem do budoucna je aktualizace Akčních plánů dle připraveného Strategického rámce Zdraví 2030, který udává směr rozvoje péče o zdraví občanů ČR v příštím desetiletí a navazuje na dříve formulované strategické materiály, jako jsou Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí „Zdraví 2020“ a příslušné akční plány, Národní strategie elektronického zdravotnictví a Strategie reformy psychiatrické péče.

Liberecký kraj za podporu zdraví a kvality života obdržel v minulosti i významná ocenění od Národní sítě Zdravých měst ČR
(v r. 2011 a 2017), za několikaleté úsilí při zlepšování zdravotního stavu a za výsledky v postupu k udržitelnému rozvoji, kvalitě života
a podpoře zdraví.

Kraj tak stojí po boku organizací, které významně podporují kvalitu zdraví obyvatel.

Dokument k dispozici na:

https://zdravotnictvi.kraj-lbc.cz/zdravi-prevence-zdravotni-politika-libereckeho-kraje/zdravotni-politika-lk

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky