Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Krajská nemocnice Liberec vybírá firmu, která postaví Centrum urgentní medicíny

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 07. 12. 2021 18:22
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Významného milníku dosáhla Krajská nemocnice Liberec při přípravě stavby Centra urgentní medicíny. Do Věstníku veřejných zakázek odeslala ke zveřejnění nadlimitní veřejnou zakázku na generálního zhotovitele stavby Centra urgentní medicíny a parkovacího domu s energocentrem. Ve vypsaném výběrovém řízení na generálního dodavatele stavby je hlavním kritériem výběru nabídková cena. Nepřekročitelným limitem jsou 2,2 miliard korun bez DPH za vlastní stavbu. Tato cena již respektuje i nárůst normativních cen u zdravotních staveb v posledním období. Cena stavby neobsahuje cenu za přístrojové a další zdravotnické vybavení, které bude částečně přestěhováno z dosavadních prostor nebo bude pořízeno nové z dalších investičních prostředků.

„Nyní hledáme vhodnou banku, která nám 1,3 miliardy na pokrytí nákladů na výstavbu Centra urgentní Po řadě velmi významných a ještě důležitějších momentů při přípravě projektu modernizace naší nemocnice se dostáváme k tomu nejdůležitějšímu. Výběr zhotovitele stavby skutečně znamená klíčový milník v dějinách Krajské nemocnice Liberec. Přinese koncentraci urgentní péče pod jednu střechu, částečné napravení investičních deficitů při rozvoji nemocnice a hlavně perspektivu dalšího rozvoje špičkové zdravotní péče pro občany z Libereckého kraje”, okomentoval aktuální stav projektu generální ředitel KNL MUDr. Richard Lukáš.

Stavba centra bude financována z více zdrojů. Z vlastních prostředků nemocnice, příspěvků akcionářů a zejména bankovním úvěrem, který si vezme Liberecký kraj, coby hlavní akcionář KNL: „Nyní hledáme vhodnou banku, která nám 1,3 miliardy na pokrytí nákladů na výstavbu Centra urgentní medicíny půjčí. Splátky budou v příštích letech nastaveny tak, aby nepřesahovaly sumy, na které byl krajský rozpočet připraven v uplynulém období, a zároveň nebyly ohroženy další investice. Zajistit peníze na tak významný projekt, jakým je výstavba Centra urgentní medicíny, je náročným úkolem. Chtěl bych ale zdůraznit, že tato investice přinese kvalitní zdravotní péči i dalším generacím. Krajská nemocnice již má od letošního roku stavební povolení a brzy zahájíme samotnou stavbu. Hotovo by mělo být v roce 2025, řekl Martin Půta, hejtman Libereckého kraje.

„Péče o zdraví obyvatel je pro nás prioritou. Jsem rád, že díky modernímu Centru urgentní medicíny budeme moci poskytnout tuto péči v kvalitě odpovídající 21. století, dodal Vladimír Richter, radní pro resort zdravotnictví Libereckého kraje.

Předpokladem pro vyhlášení bylo dokončení kompletní projektové dokumentace provádění stavby, včetně výkazu výměr, jejíž zpracovatelem byla společnost SIAL Architekti a inženýři s.r.o. „Musím pochválit celý projektový tým. Práci, kterou odvedli, hodnotím jako skvělou. Upřímné nasazení, konstruktivní komunikace a snaha nalézt shodu se odrážejí ve vysoké kvalitě projektové dokumentace”, řekl prof. Petr Moos, který projekt Modernizace v KNL vede od roku 2013. Moos ocenil rovněž vstřícnou komunikaci zdravotnických odborníků z nemocnice: „Byli fantastičtí, dobře se adaptovali na skutečnost, že stavíme pavilon budoucnosti, kdy v jejich oborech bude řada věci fungovat zcela jinak než nyní,” dodal profesor Moos.

Nedílnou součástí zakázky jsou i podmínky soutěže a vlastní realizace v podobě zadávací dokumentace a závazného návrhu smlouvy o dílo, na kterých nemocnice spolupracovala s MT Legal s.r.o., advokátní kancelář. Pokud půjde vše podle předpokladů, podání nabídek se očekává na začátku roku 2022.

TZ: Krajská nemocnice Liberec, Václav Řičář

 

Youtube video

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky