Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj je aktivní také v oblasti hospodaření s energií

Šírová Květa

  • 07. 06. 2013 15:42
  • Ekonomika

Sdílet článek

Liberecký kraj přistupuje k zavedení systematického managementu hospodaření energií podle ČSN EN 50001. Cílem je vytvoření systému efektivního hospodaření s energiemi v objektech ve vlastnictví Libereckého kraje. Připraven bude například plán investic, který bude obsahovat konkrétní cíle a opatření v oblasti hospodaření energií a energetické účinnosti.

 

„Projekt zavedení systematického managementu hospodaření energií pro objekty v majetku Libereckého kraje je realizován s dotační podporou Ministerstva průmyslu a obchodu ČR v programu EFEKT 2012. Liberecký kraj na tento projekt obdržel dotaci ve výši 171.600,- Kč,“ sdělil ekonomický náměstek hejtmana LK Marek Pieter.

 

Cíle managementu hospodaření energií :

  • Závazek ke snížení energetické náročnosti objektů ve vlastnictví Libereckého kraje.
  • Stanovuje si energetické cíle a cílové hodnoty, sleduje a vyhodnocuje plnění těchto cílů a cílových hodnot.
  • Podporovat nákup energeticky úsporných produktů a služeb a návrhy na snižování energetické náročnosti v objektech ve svém majetku.

 

„Projekt zahrnuje 85 příspěvkových organizací, které spravují 220 objektů. Celkové náklady na elektrickou energii činí 66 mil. Kč/rok a zemní plyn 44 mil. Kč/rok,“ vysvětluje Pieter s tím, že se jedná o údaje platné z roku 2011.

 

Liberecký kraj má ve vlastnictví objekty různé velikosti, stáří a účelu využívání - školy, domovy mládeže, domovy důchodců, léčebny, muzea. Nejvyšší spotřeba energií je ve školských zařízeních - 68,1% a 16,5%  v objektech sloužících sociálním službám. Budova krajského úřadu spotřebuje 4,5% a ostatní tvoří 10,9% energií. 

 

Na základě dokumentace zpracované firmou ENVIROS, s.r.o. Praha, schválí Liberecký kraj energetickou politiku a jmenuje odpovědné pracovníky. Z monitoringu dat o spotřebách energií budou nastaveny cíle a cílové hodnoty, budou vypracovány akční plány.

 

„Připraveno je sledování nákladovosti služeb a stanovení odpovědnosti za spotřebu a efektivní hospodaření s energií. Efektivním využíváním energií je omezován negativní dopad na životní prostředí spolu s finanční úsporou,“ dodává Pieter.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky