Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj nakoupil na burze energie o čtvrtinu levněji

Mgr. Langer Jiří

  • 13. 06. 2013 19:09
  • Ekonomika

Sdílet článek

Liberecký kraj včera nakoupil na Českomoravské komoditní burze zemní plyn a elektřinu o čtvrtinu levněji než za ně platí v současnosti. Ušetřil tak přes 33 miliónů Kč.

Ke sdruženému nákupu elektřiny se přidalo 17 obcí, k nákupu plynu pak deset.

„Společně s krajem, našimi příspěvkovými organizacemi a firmami ušetříme dohromady 33,6 milionů korun,“ informoval náměstek hejtmana LK pro ekonomiku Marek Pieter.

Kraj podle něj na burze nakupoval 32.989 megawathodin elektřiny a 101.830 megawathodin plynu. V současných cenách by za ně zaplatil více než 138,2 milionu korun. Na burze se ale cena dostala v licitaci o více než čtvrtinu níže.

Kraj se účastnil 8 jednotlivých aukcí, z nichž každá trvala 1 hodinu. Největší přihazování se uskutečnilo vždy přibližně 2 minuty před koncem obchodování.

„Myslím, že dobrý výsledek přesvědčí další obce, které zatím s nákupem na burze vyčkávaly, aby se k nám příští rok připojily,“ zhodnotil výsledky burzy náměstek hejtmana s tím, že nákup včetně poplatků a odměny pro dohodce přišel kraj na 800.000 korun, přitom před čtyřmi lety zaplatil za přípravu veřejné soutěže na energie skoro 4 milióny Kč.

„Ve srovnání se současnými cenami ušetříme za energie jen pro kraj a jeho příspěvkové organizace přes 20 milionů korun. Ušetřené peníze použijeme na spolufinancování projektů, například na zateplení škol, a to by mělo přinést další úspory,“ zdůraznil Marek Pieter a připomněl, že 

Liberecký kraj ušetří v budoucnu finanční prostředky na dva pracovníky, kteří nyní museli účtovávat platby jednotlivým organizacím, když tato povinnost nyní přejde na dodavatele.

„Celková úspora při nákupu energií a plynu pro kraj, Krajskou nemocnici Liberec, obce a další naše příspěvkové organizace dosáhne výše více než 33 milionů korun,“ shrnul Marek Pieter. 

Liberecký kraj od nástupu koalice Starostů LK a Změny LK opatřeními při zadávání veřejných soutěží dokázal do konce května ušetřit 42 milionů korun. „Třeba na rekonstrukce mostů v několika soutěžích se podařilo snížit náklady mnohdy o 40 procent,“ poznamenal náměstek hejtmana.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky